tiistaina, lokakuuta 27, 2009

Kaikki paitsi kelluminen on turhaaVuodesta 1997 on Kerava-jokea laskettu vuosittain päissään mitä ihmeellisimmillä kelluvilla kapistuksilla. Ajan myötä Kaljakellunta-tapahtuma on kasvanut niin isoksi, että se on saanut oman Wikipedia artikkelinsa, valtamedia julkisuutensa ja nyt myös viranomaisten huomion. Seuraavaksi Vantaan käräjäoikeudessa tullaan arvioimaan se, että ovatko kaljakellunta.com:n ylläpitäjät syypäitä siihen, että kesällä muutama tuhat ihmistä laski kännipäissään Kerava-jokea. Osa vieläpä ilman pelastusliivejä.

Helsingin Sanomien keskusteluosastolle Kaljakellunta.com -sivuston aikaisempi ylläpitäjä Mikko Kiuru (joka siis ei tullut syytetyksi) kirjoitti syytteestä ja tapahtuman luonteesta seuraavaa:

Kaljakellunta on ollut virkavallan tiedossa ihan alusta asti. Siitä on myös keskusteltu heidän kanssaan eri tilanteissa. Ja heti kun poliisi pyysi sulkemaan nettisivuston, se suljettiin. Kellujien puolelta toiminta on ollut alusta asti 100% läpinäkyvää ja avointa.

Roskaaminen on ollut iso ongelma, vaikka se ei varsinaisesti liity koko oikeusjuttuun mitenkään. Ainoa paikka, jossa roskaamisongelmaa yritettiin ratkoa oli kellunta-sivuston keskustelupalsta (joka nyt on suljettu poliisin pyynnöstä). Tällaiset ongelmat on ratkaistavissa rauhanomaisesti, jos sitä halutaan. Olen itsekin ollut kellunnan siivoustalkoissa useina vuosina. Energiansa voi käyttää joko rakantavasti tai tuhoavasti. Poliisi olisi voinut järjestää esim. tilaisuuden, jossa ongelmaan olisi yhdessä voitu etsiä ratkaisua.

Kun keskustelette tästä asiasta, muistakaa, että puhutaan äärimmäisen tärkeistä perusoikeuksista: kokoontumisvapaudesta ja sananvapaudesta. Vaikka joku ei tykkäisi kaljasta tai joessa kellumisesta, se ei tarkoita etteikö perusoikeuksista pitäisi pitää kiinni. Ja muistakaa sekin, että virkavalta on itse aiheuttanut tämän vastakkainasettelun. Kelluntasivuston ylläpitäjät eli nyt syytettynä olevat eivät missään vaiheessa ole uhanneet yhteiskuntaa tai virkavaltaa mitenkään vaan ovat aina olleet täysin yhteistyöhalusia virkavallan kanssa. Muistaakseni vuonna 2006 he itse omatoimisesti soittivat viranomaisille ennen kelluntaa ja keskustelivat ongelmien minimoimisesta.

Itse perustin tuon Kellunnan nettisivun vuonna 2000 ja vasta vuonna 2005 luovutin sen nykyisille ylläpitäjille. Miksi yhtäkkiä vuonna 2008 tämän sivun ylläpitämisestä tuli laitonta? Missä kulkee raja, jolloin nettisivun ylläpitäjän pitää hakea poliisilta lupa kirjoituksilleen tai keskustelualueella tapahtuvalle keskustelulle? Oliko sivun perustaminen vuonna 2000 jo rikollista? Olenko ollut kriminaali tietämättäni?

Jatkossahan kaljakellujat tulevat kohtaamaan jonkun muun sivuston alla (esim. Facebookissa). Viranomaisten kannattaisikin jo aloittaa yhteydenotot kyseisen sivuston ylläpitäjiin, jotta saadaan ensi vuodeksi vielä isompi oikeudenkäynti aikaiseksi.

Kiuru myös blogasi aiheesta ja tuli haastatelluksi Radio Rockin Korporaatioon (0:20s ja 6:25) . Lisäksi puolustusta edustava Turre Legal on blogannut aiheesta.

Sinänsä tuo vuosittainen kaljakellunta on samanlaista itseorganisoituvaa toimintaa kuin Vappupiknikit. Niitäkään ei kukaan järjestä vaan ihmiset "vain" tietävät minne ja milloin kokoontua ja jättävät siinä sivussa jälkeensä sotkua. Viestinnän tehostumisen myötä noita tapahtumia on vain huomattavasti helpompi järjestää jolloin Vapun lisäksi on ilmestynyt Kaljakelluntoja, Botelloja, Street partyjä ja Flash mobeja jne.

Samalla määrän kasvaessa viranomaiset luonnollisesti haluavat saada jonkun siivoamaan jäljet, hankkimaan järjestysmiehet ja ottamaan haukut vastaan jos homma kusee. Joten nyt asialle haetaan ennakkotapausta oikeudesta.

Toisaalta toistaiseksi Kaljakellunta on ollut hauskanpitoa ilman onnettomuuksia tai muitakaan syitä miksi se pitäisi kieltää joten saas nähdä miten oikeudessa käy.

Uutisia
Linkkejä

Ei kommentteja: