lauantaina, joulukuuta 06, 2008

Lihaksia olisi, mutta selkäranka puuttuu

Ilmastonmuutoksessa ei ole kyse siitä etteikö nykyteknologialla pystyttäisi luomaan ekologisesti kestävä moderni hyvinvointivaltio, vaan siitä ettei yhteiskunta ja sen päättäjät veny muutoksiin suojellessaan nykyistä kiihtyvään kulutukseen perustuvaa toimintamalliaan sen katkeraan loppuun saakka.

Keinoja muuttaa suuntaa kuitenkin olisi

Esimerkiksi teknologiselta kannalta hiilidioksidin takaisinottavien mekanismien vahvistaminen kasvattamalla biomassaa on kouluttamattomalla työvoimalla toteutettavissa olevaa low-techiä. Käytännössä voitaisiin vaikka uudelleen metsittää aavikoituneita alueita tai kasvattaa levää.

Autoilussa puolestaan voitaisiin siirtyä vähäkulutuksisiin biopolttoaineilla toimiviin kevytautoihin. Polttoaineet niihin voitaisiin jalostaa kasvatetusta biomassasta. Kaupungeissa lisäksi voidaan viheralueilla sitoa autoilun pienhiukkaspäästöjä. Lopputulos olisi lähes yhtä hyvä kuin sähköautoilla, mutta teknologia on jo kypsää ja saatavilla heti käyttöön.

Globaaliin väestönkasvuun voitaisiin vaikuttaa ihan jo pelkällä tyttöjen koulutuksella.

Maailman ravintohuoltoon auttaisi puolestaan ihan jo se, että ja maukasta kasvissafkaa ja vähennettäisiin henkilökohtaista lihansyöntiä vaikkapa 70-luvun tasolle. Samoin voitaisiin antaa kalakantojen palautua jolloin tulevaisuudessa saataisiin suurempia kalansaaliita.

Energiaa pystyttäisiin tuottamaan käytännössä rajattomasti myös uusiutuvista energianlähteistä jos halutaan. Jos jotakuta epäilyttää niin miettii vain hetken sitä, että koko hiton ekosysteemi pyörii aurinkoenergialla. Lyhyen aikavälin ratkaisuna ydinvoimakin toimii.

Jätteet pystyttäisiin lähemmäs 100 prosenttisesti käsittelemään ja kierrättämään kaatopaikalle, vesistöihin ja kehitysmaihin dumppaamisen sijaan. Sveitsi toimii tästä hyvänä esimerkkinä.

jne...

Listaa voisi jatkaa ikuisuuksiin, mutta pointti on siinä, että ongelmiin vaikuttamiseen tarvittavat keinot eivät ole mitään taikuutta ja mahdollistavat hyvinvoinnin kasvun ihan siinä missä kaikki muutkin vaihtoehdot, mutta jostain ihmeen syystä homma tökkii ja asiat eivät etene.

Nyt krapulassa pohdituttaa myös, että pitäisikö maitotölkkien tapaan myös täysin kujalla olevissa poliitikoissa olla viimeinen käyttöpäivä, notta kuluttajansuoja toimisi myös äänestämisen yhteydessä? Noh, mut hyvää itsenäisyyspäivää kaikille joka tapauksessa.

Linkkejä

1 kommentti:

Tekstiurakoitsija kirjoitti...

Erinomainen artikkeli. Kiitos.