maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Nettisensuurista (taas)

"Tekniikka kehittyy, joten myös sensurointimenetelmistä tulee yhä luotettavampia eikä tällaisia vahinkoja tapahdu. On helpompaa siirtyä sensuurijärjestelmään nyt, sillä myöhemmin se voi olla vaikeaa. Vapaa ja helppokäyttöinen internet on sokaissut monet tuudittautumaan informaatioutopistisiin ajatuksiin siitä, että kaikenlainen tieto on sallittua. Näinhän asia ei ole - ihmisten tulisi viimeistään tässä vaiheessa tottua siihen, että on olemassa myös laitonta ja sairasta materiaalia, joka on myös lasten ulottuvilla", l. HS keskustelupalsta

Yllä oleva kommentti liittyy siihen, että brittien sensuurilistaa ylläpitävä Internet Watch Foundation lisäsi mustalle listalleen Scorpionsin Virgin Killer -levystä kertovan Wikipedia-artikkelin. Syynä lisäämiseen oli levyn kansikuva. IWF:n listalle jouduttuaan brittioperaattorit estivät pääsyn siihen ja vahingossa myös Sonera lisäsi sivun lapsipornona estettyjen sivujen joukkoon.

Linkkejä
Toisaalla

Pistetääs vielä loppuun varmuuden vuoksi kommentti. Kyse ei ole siitä pitäisikö kaiken tiedon olla sallittua - koska ei ole - tai järjestelmän teknisistä ominaisuuksista vaan siitä miten päätetään mikä on kiellettyä. Se meinaan, että yksittäiset ihmiset valitsevat salaisille blokkilistoille sivuja ilman julkisia valintakriteereitä, ilmoitusta kohteelle, perusteluita tai valitusoikeutta ei ole hirveän kestävä ratkaisu ja tuottaa just wikipedian sensuroinnin kaltaisia ongelmia.

Ei kommentteja: