keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Tankki täyteen biodieseliä?


Vaikka öljykriisi taisi hetkeksi kadota, niin fossiilisten polttoaineiden ongelmat eivät ole sitä tehneet. Eikä myöskään näytä siltä, että ihmiset olisivat valmiita luopumaan autoilusta, joten jotain maailmaa tuhoamattomia vaihtoehtoja pitäisi löytyä.

Ironmistress tarjoaa fossiilisten polttoaineiden korvaajiksi Fischer-Tropsch -synteesillä tehtyjä polttoaineita. Esimerkkinä moisesta on Nesteen NexBTL-diesel, joka uusiutumisen lisäksi myös palaa puhtaammin kuin maaöljypohjaiset vastineensa. Haittapuolena biopolttoaineissa on tällä hetkellä niiden tuotanto, joka kilpailee ravinnontuotannon kanssa. Lisäksi pääasiallisena halpana raaka-aineena käytetyn palmuöljyn kasvatus tuottaa enemmän ympäristöongelmia kuin ratkaisee niitä.

Raaka-aineena voitaisiin kuitenkin käyttää melkein mitä vain. Vaikkapa nykyistä murheenkryyniä yhteiskuntajätettä, jota Suomessa tuotetaan vuodessa 500kg per nassu ja jota kipataan kaatopaikalle saakka enemmän kuin naapurimaissa. Jätevuorten lisäksi raaka-aineena voidaan käyttää puuta, jonka keräämiseen olisi metsäteollisuuden jäljiltä valmista infraakin olemassa. Kyse on vain siitä, että onko puun tai jätteen käyttö taloudellisesti kannattavaa.

Tai oikeastaan siitä, että onko liian halpaa dumpata jätteet kaatopaikoille tai kaataa sademetsiä toisaalla bensan tuotannon tieltä?

Mutta jos biodieseliä saadaan tuotettua suuria määriä kestävästi, niin sähköautojen lisäksi myös nuo litran tai pari kuluttavat autot alkavat tuntua varsin päteviltä tulevaisuuden vaihtoehdoilta.

Ironmistress

PS: Meikäläisen kemiantuntemus on sen verran heikkoa, että kuulun tässä selkeästi herkkäuskoisten joukkoon enkä oikein osaa sanoa mikä Ironmistressin esittämässä ajatuksessa kusisi tai toimisi.

Ei kommentteja: