torstaina, joulukuuta 18, 2008

Virtuaalisia valtioita

Törmäsin netissä 25 minuutin dokumenttiin Kiribatista, Tyyneen valtamereen uppoavasta saarivaltiosta, jonka presidentti hakee uutta kotimaata 100000 kansalaiselleen. On hämmentävää ajatella sitä mitä tapahtuu valtioille sen jälkeen kun ne ovat huuhtoutuneet mereen. Säilyvätkö ne ympäri maailmaa hajallaan olevissa lähetystöissä jotka antavat kansallisuuden nykyisten asukkaiden lastenlapsille?


Muutenkin uutisointi ilmastonmuutoksesta on ollut hurjaa.


Tosin eipä yhtä hurjaa kuin mitä kotosuomessa tapahtuu. Saimme tai olemme saamassa EU:n ilmastokokouksessa läpi haluamamme turpeen määrittelyn uusiutuvaksi energiaksi. Vaikka Vapo ja Fortum saakin jalostettua turpeesta kivasti erilaisia polttoaineita, niin tämä on kyseenalainen voitto. Turve ei näet käytännössä uusiudu, hyödyntäminen tuhoaa kohteena olevan ekosysteemin ja on yhtä ilmastoystävällistä kuin hiili.

Ongelmat kuitenkin tulevat siitä, että samat säännöt koskevat sitten kaikkia eli jos/kun luemme ulkomaan uutisista laajoista kosteikkojen tuhoamisista EU:n bensanjanon tyydyttämiseksi, niin tiedämme ketä syyttää.

Hyvä me.

Pistää kyllä miettimään, että mahtaakohan tulevaisuudessa Mauri Pekkarinen tai joku muu tulla haastetuksi ympäristön tuhoamisesta kansainväliseen ihmisoikeustuomioistuimeen?

Ei kommentteja: