... tai ainakin ylläpito vietiin käsiraudoissa kuulusteluun. (ks. BBC:n netti- ja tv-uutiset) Ne, jotka eivät Suomen tiistain uutisista vielä huomanneet niin tiistaina briteissä bustattiin näyttävästi Oink's Pink Palace niminen bittorrent-hakusivusto. (Wikipedia artikkeli sivustosta)
Bittorrent hakusivustot toimivat siten, että keskusivusto toimii hakusivustona sekä foorumina ja käyttäjät siirtävät tiedostoja keskenään. Tuo sivusto erosi esimerkiksi The Pirate Baystä siten, että se oli suljettu ja sisälle pääsi ainoastaan kutsuttuna. Sisällöltään se oli keskittynyt hifisteille laadultaan kelpaavaan musiikkiin ja ladatakseen musiikkia sitä piti itse jakaa myös. Jäseniä sivustolla oli yhteensä 180 000, joista noin 80 000 oli aktiivista.
Toisin kuin suurimmassa osassa BBC:n alkuperäisestä uutisesta kopioiduissa uutisissa (kuten Ylen uutisessa) virheellisesti väitettiin, niin sivusto ei vaatinut käyttäjiltään rahaa. Se ei myöskään vaatinut, että käyttäjät olisivat tuoneet järjestelmään uutta musiikkia. Suurimmalle osalle jakamisvaatimus tarkoitti lataamiensa tiedostojen pitämistä jaossa senkin jälkeen kun sen oli itselleen saanut. Kolmanneksi vaikka OiNKissa oli ennen julkaisematonta musiikkia, niin se ei kaiketi ollut mitenkään erityisessä roolissa siellä. Ilmeisesti siellä vain sattui olemaan ihan kaikki musiikki.
Mikä teki sitten Oinkista niin merkittävän? Ensinnäkin se oli palvelu, jonka musiikkifanaatikot, muusikot ja musiikkiteollisuuden ympärillä työskentelevät ihmiset olivat luoneet neljässä vuodessa itselleen. Samalla se oli myös oletettavasti suurin hyvin organisoitu (online) musiikkikirjasto mikä oli olemassa. Kun tai paremminkin jos musiikkiteollisuus alkaa haastaa käyttäjiä oikeuteen niin se samalla kirjaimellisesti haastaa oikeuteen parhaimpia asiakkaitaan.
Toinen seikka tietenkin on se, että BBC skuupatessaan IFPI:n ja BPI:n propagandaosastojen kanssa yhteistyössä tekemänsä uutisen, niin se samalla karmahuorasi rajusti journalistista luotettavuuttaan ja kokonaan unohti, että uutispalveluna sen tulisi tähdätä totuudenmukaiseen uutisointiin toisin kuin edellämainittujen etujärjestöjen.
Noh, nyt kun tuo on sanottu, niin teen sen miksi oikeastaan aloitin kirjoittamaan tätä entryä. Eli linkitän pari seuraavaa OiNKia syvällisemmin pohdiskelevaa kirjoitusta.
- Jace Clayton aka DJ /Rupture (Wikipedia) kirjoittaa siitä mikä Oink oli: Defending the pig - oink croaks
- Stereogum.com kirjoittaa siitä, mitä voisi tulla Oinkin jälkeen: Oink could be a piggy bank too
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti