tiistaina, lokakuuta 31, 2006

DRM-vapaata musiikkia

Creative Commons DJ

IRCissä oli keskustelua siitä mistä löytää DRM vapaata musiikkia, niin pistän pientä koostetta tähän. Miksi listaan juuri DRM vapaata? Oma syyni on laiskuus ja käytännöllisyys. Haluan omistamani musiikin soivan koti-/ autostereossa, DVD- tai MP3-soittimissa ilman säätöä ilman, että sitä varten tarvitsen ohjeita. Puhumattakaan siitä, että haluan pystyä avaamaan biisit vaikka editoriin jos niin haluan. Tämä tarkoittaa käytännössä MP3:sta tai vanhaa kunnon CD:tä.

Kaupallisia syitä kaipaaville esimerkki jenkkilästä.

Amerikassa MP3-soittimista on 78 % iPodeja, joissa suojaustekniikoista toimii vain Applen FairPlay DRM. Sitä nettimusiikkikaupoista saa käyttää vain Applen oma iTunes. Muut kaupat saavat tyytyä muihin suojaustekniikoihin, jotka eivät iPodeissa toimi. Tästä syystä Applen markkinaosuus digitaalisen musiikin markkinoilla on 61 %, seuraavana tulee suojaamatonta musiikkia myyvä eMusic 12% markkinaosuudellaan. Nämä ovatkin sitten ainoat isot kaupat jotka myyvät iPodeissa toimivaa musiikkia ja loput tappelevat jäljellä olevasta neljänneksestä (via Ars Technica).

Mitenköhän Suomen luvut menevät, meinaan HS:n Musiikkilataamo ja Anttilan NetStore myyvät myös lähinnä WMA suojattua musiikkia... mutta josko lopettais tylsän pohdiskelun ja listais niitä kauppoja.

Nettimusiikkikaupat

eMusic

Vanha (1995) perustettu nettikauppa, jonka liiketoiminta perustuu kuukausimaksuun (13e/kk 40 latausta, 17e/kk 65 latausta, 21e/kk 90 latausta). Valikoima on keskittynyt mainstreamin ulkopuolelle (jazz, indie, klassinen, elektroninen... ). Sivustolla on myös palkattuja musiikkitoimittajia ja muita oheisjuttuja pelkän kaupan lisäksi.

  • Formaatti: MP3 korkealla bitratella.

Magnatune

Myy valikoitujen(=laadukkaiden) artistien musiikkia periaatteenaan "We Are Not Evil".Periaate tarkoittaa sitä, että ostaja voi valita paljonko levystä maksaa (4-14e) ja että puolet summasta menee artistille. Muita siistejä juttuja on, että musiikin voi kuunnella kokonaan etukäteen, 128k MP3:t ovat CC-lisensoituja ja ostolaadusta riippumatta saa ostetun biisin jakaa kolmelle kaverille kanssa. Podcastaajat saavat käyttää musiikkia vapaasti.

  • Formaatit: WAV,VBR MP3, AAC, FLAC, OGG

Calabash Music

Calabash music on maailmanmusiikkia myyvä mp3 kauppa. Hinnoittelu on - 0.99e per biisi, 8e 10 biisiä tai 15e 20 biisiä. Rahasta menee puolet artisille ja musiikista on 60sekunnin samplet.

  • Formaatti: MP3 160-192 bps

Levyvirasto

Suomen "Magnatune" jonka periaatteena on, että sivujen kautta "levyjä myyvät artistit ja riippumattomat levy-yhtiöt itse" ja myyntihinnasta suurin osa (70 %) menee heille. Suurin osa materiaalista on CD:nä, mutta osa on myös suoraan netistä ladattavissa.

  • Formaatti: 256k MP3.

Out O' Site

"Out O' Site on musiikki- ja taidesaitti, jossa samanhenkiset kuluttajat ja artisit (jotka ovat enemmän tai vähemmän kypsyneitä siihen mitä "mainstream-establishmentti" tarjoaa) tapaavat toisiaan.". Erikoista materiaalia siis.

  • Formaatti: 128k MP3 ja hinta 1e/kpl alle 5minuutin tiedostoille.
Ilmaista musiikkia

ccMixter

ccMixter on iso Creative Commons lisenssillä varustetun musiikin hakemisto. Jaottelu on tehty tageilla käyttäjien tekemällä pisteytyksellä.

  • Formaatti: MP3

Telemusicvision

Telemusicvision on videoblogi jossa on (LoRes) iTunes ja (HiRes) DemocracyTV -syötteet. Videoiden laatu (sekä sisältö, että kuva) on hyvää, mutta päivitystahti on valitettavan vaatimaton. Sisällöstä sen verran, että kuuluisista artisteista ainakin Belle and Sebastianin videoita näyttäisi löytyvän.

  • Formaatti: MP4 video

Jamendo.com

Jamendo on sosiaalinen musiikkisaitti ja musiikin organisointi pohjautuu käyttäjien tekemiin tageihin. Jameidossa oleva musiikki on Creative Commons tai Free Art lisensoitua ja sivuilta löytyy myös lahjoitusjärjestelmä, jolla tukea pitämäänsä musiikkia.

Internet Archive: Music & Arts

Internet archivesta löytyy tekijänoikeudellisesti vapaita teoksia, jotka ovat joko tekijänoikeudellisesti vanhentuneita tai sitten Creative Commons, Free Art tyyppisten lisenssien alaisena jaossa.

Mixeri.net

"Mikseri.net on Suomen suurin vapaan musiikin jakeluun erikoistunut sivusto. Artistit voivat lähettää kappaleitaan sivustolle koko maailman kuultavaksi. Rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja arvostella biisejä. Kappaleita kuunnellaan useita miljoonia kertoja kuukaudessa. " Eli ihan mitä tahansa Teoston ulkopuolista musiikkia loistavasta totaaliseen kuraan.

  • Formaatti: 128k MP3
Kahvi Collective

"Kahvi is a Netlabel with a mission to gather and provide free electronic grooves.", Wikipedia. Sivuilla oleva musiikki on Creative Commons -lisensoitua. Kahvi Collectivella on myös podcast.

  • Formaatti: OGG, MP3
Musiikkiarvosteluja

CC:365

CC:365 on Indieish.com:n blogi, jossa esitellään kerran päivässä yksi Creative Commons -lisenssillä varustettu kappale. Tämä on se mitä jää jäljelle, kun ccMixterin tai archive.org:n tapaisista jättiläissivustoista suodatetaan vain hyviä biisejä eli paikka, jossa on hyvin erikoista musiikkia.

  • Formaatti: MP3
PodSafe Audio, Podsafe Music Reviews, Podsafe Shownotes

PodSafe Audio on sivusto, joka pitää katalogia podcast ystävällisesti lisensoidusta musiikista. PodSafe Music Reviews arvostelee ja PodSafe Shownotesissa listataan podcasteja.
  • Formaatti: MP3
Podsafe music networks

PMN on sivusto joka listaa ja myy musiikkia podcasteissa käytettäväksi

Ekahau sai rahoitusta

Siinä on taas muutamalle nörtille hommattu rahoitusta ja jos firma ei ole tuttu niin WLAN (sisätila)paikannusta tekevät. Onnittelut Ekahaulle myös täältä!
Saratoga, CA ? October 31, 2006 ? Ekahau Inc., today announced that it has attracted a total of $16 million in financing in 2006, including $12 million in Series B equity funding and $4 million of venture loans and government funding. New investors include several large international investors, with founding investor Nexit Ventures participating. This funding will allow the company to continue its aggressive growth and international expansion in the Wi-Fi RTLS (Real Time Location System) and Wi-Fi tools markets. Ekahau provides wireless enterprise solutions across multiple industry segments to improve enterprise asset utilization, process workflows and employee safety and security. [loput lehdistötiedotteesta]
via (Mobile Enterprise)

Tuhat sanaa monivalinta: Failed

Niille ketä tulevat Tuhannesta sanasta kommentin otsikon perusteella, niin kyse ei ollut törkeästä kommenttispämmäyksestä. Muille tarkennuksena, niin kirjoittelimpa sitten blogin osoitteen otsikoksi, jossa se nyt nätisti nököttää sivun yläreunassa. Ennen aamukahvia ei nyt vaan pysty pistämään oikeisiin laatikoihin niitä oikeita asioita.

Niille ketkä ihmettelee paw.nu:n ajoittaista alhaallaoloa, niin se johtuu suurimmaksi osaksi kolmesta eri syystä.

  • Blogger on alhaalla ja cachetus kusee (ilmenee tyhjinä sivuina, korjaus on todo listalla)
  • Webbipalvelimen SCSI ohjain on tiltannut (ilmenee ettei koko palvelimeen saada yhteyttä)

Kolmantena syynä on tapani säätää sivuja lennossa, mikä on vähän huono idea kun käyttäjiä on muitakin kuin minä. Nämä virheet näkyvät enimmäkseen hetkellisinä PHP virheinä. Noh, pitääpi joka tapauksessa yrittää säätää jutut toimimaan varmemmin.

maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Nokia 770:n seuraaja FCC:n testeissä.

Nokia RX-34 tarra

Tieto Nokia 770-internet tabletin seuraajasta muuttui virallisemmaksi ja se on FCC:llä testattavana. Julkisissa papereissa se on nimellä "Nokia Internet Tablet; RX-34 (HW: 1101)" ja loput mielenkiintoiset jutut, kuten kuvat onkin sitten merkattu salaisiksi. Spekulaatiota aiheesta kaipaaville, niin asiasta on enemmän juttua ThoughFixissä.

Lähde:

Visualisointeja paw.nu:sta

Pari matkalla.org:sta poimittua meemiä, ekassa käytännössä mitä kirkkaampi kuva sen parempi ja tokassa varmaan kauneus kertonee jotain. Paw.nu:n tapauksessa sekavuus.

Web2DNA kaaviokuva

"The brightness of the lines is determined by the importance of the tags in terms of structure.
  • H1 is brighter than H2, which is brighter than H3.
  • TABLE is brighter than TR, which is brighter than TD tags.
  • Images and flash elements appear as 70% white.
  • New HTML tags like STRONG and EM is brighter than older ones like B and I
  • UL, OL and DL is brighter than their LI, DT, DD
  • DIV layout is brighter than table layout
Basically a semantically rich site will appear brighter than one with messy old-style code. You can also determine the richness of text on a site. A site the focuses on (text) content is one where the DNA patterns is large (filling many containers), but contains a lot of empty spaces between the lines (empty space is the individual words)."

Lisää: WEB2DNA - the art project.

Web2Graph kaaviokuva

What do the colors mean?
  • blue: for links (the A tag)
  • red: for tables (TABLE, TR and TD tags)
  • green: for the DIV tag
  • violet: for images (the IMG tag)
  • yellow: for forms (FORM, INPUT, TEXTAREA, SELECT and OPTION tags)
  • orange: for linebreaks and blockquotes (BR, P, and BLOCKQUOTE tags)
  • black: the HTML tag, the root node
  • gray: all other tags
Lisää: Websites as graphs

perjantaina, lokakuuta 27, 2006

Digitoday: Tanskan Tele2 määrättiin sensuroimaan musiikinjakosaitti

via Digitoday , Slyck
"Tanskalaisoikeus on päättänyt, että Teleyhtiö Tele2 joutuu sulkemaan venäläisen AllofMP3-sivuston asiakkailtaan... ...Hämmästystä operaattoreissa on herättänyt se, että ne pakotetaan estämään AllofMP3, vaikka sivustoa ei ole tuomittu minkään lain rikkomisesta."

Olen rikollinen - Sony vs kuluttajat , Erä ??


Videolla näkyy tekemäni World Wind ohjaus PSP:lle. Se on homebrew-ohjelma ja on tehty muita harrastelijoiden tekemiä ohjelmia apunakäyttäen. Laite puolestaan on ostettu harmaatuontina Japanista heti sen tultua myyntiin. Tämä oli n.9kk ennen laitteeen Euroopan myynnin aloittamista. Hong Kongilaisesta Lik Sangista sille on ostettu lukuisia pelejä ennen niiden Euroopan myynnin aloittamista.

Suomessa yllä mainitut asiat muuttuivat laittomiksi 1.1.2006 Lex Karpelan voimaantulon myötä. Esimerkiksi omien ohjelmien ajaminen laitteella vaatii kiellettyä kopiosuojausten kiertämistä. Harmaatuonnista/ -viennistä puolestaan haetaan EU-tasolla ennakkotapauksia juuri nyt. Tällä viikolla Iso-Britannian oikeudessa Lik Sang luovutti isompiensa edessä ja tapaus toiminee esimerkkinä koko EEA-alueen markkinoilla.

Jotenkin vain tuntuvat hurjilta nämä vaatimukset oikeudesta määrätä miten, missä ja milloin kuluttajat saavat tuotteita käyttää. Kovin nopeasti ne kuitenkin tuntuvat menevän läpi ottaen huomioon, että vielä 90-luvulla mm. harmaatuonti kuului toimivan markkinatalouden perusominaisuuksiin.

Uutisia aiheesta:

Lik Sang:n ilmoitus (via AfterDawn)
Konsolilaitteita, -pelejä ja -tarvikkeita Aasiasta ympäri maailmaa välittänyt Lik-Sang.com ilmoitti tänään lopettavansa toimintansa. Lopettamispäätöksen takana on Sony Computer Entertainment Europen (SCEE:n) Lik-Sangia vastaan nostamat lukuisat oikeusjutut, joiden myötä Lik-Sangin toimittamien PSP-konsoleiden myynti on tuomittu laittomaksi Britanniassa.
Lik Sang (via IGN)
"Fighting multiple lawsuits in different countries at the same time and paying high premiums to expensive lawyers is an overwhelming situation for a small company like Lik-Sang," said Pascal Clarysse, Marketing Manager of Lik-Sang.com. "Launching separate court actions with separate claims and different judges is completely unnecessary, except for the fact that it helps reaching one single target: outspend Lik-Sang to death. Pay beyond. And contrary to their claim, I don't believe they are suffering 'losses and damages' through Lik-Sang's activity."
Sony uutisissa paria päivää ennen Lik Sang:n ilmoitusta. (via BBC)
A spokesman for SCEE* told BBC News, "The law is clear, and grey importing PS2, PSP or PS3 into the EU, without the express permission of SCEE is illegal. Therefore, we will utilise the full scope of the law to put a stop to any retailers who chose to do this."
* SCEE=Sony Computer Entertainment Europe

Sonyn vastaus syytöksiin Lik Sang:n tappamisesta. (via Gameindystry.biz)
?Lik-Sang? did not contest this case (i.e. they did not turn up and therefore incurred no legal costs). We have been awarded substantial costs against Lik Sang which have not been paid. We would therefore strongly deny that our actions have had anything to do with this website closing, and would suggest that this release is sour grapes on behalf of Lik-Sang.

torstaina, lokakuuta 26, 2006

Maalikanava - Kännykkä näyttää lätkämaalit

Maalikanavan logo
"Jääkiekon seuraaminen ajantasaisesti onnistuu oululaisen Mobiililiiga Oy:n uudella maksullisella Maalikanava-palvelulla, joka tuo kuluttajan valitsemat SM-liigan joukkueiden pelitilanteet, maalien syntyajat sekä maalintekijöiden ja syöttäjien tiedot tekstiviestinä puhelimeen... ...Maalikanava maksaa neljä euroa viikossa...", via Tietokone-lehti.
Aamun uutisia selatessa, tuli vastaan tuo uutinen jääkisfaneille suunnatusta uutistekstiviestipalvelusta, jonka konsepti nettisivujen perusteella näyttäisi olevan oikeasti pelkkä tekstiviestien puskeminen puhelimeen (ja soittari-/taustakuvakauppa).

Teknisessä mielessä idea kuulostaisi olevan ihan ok. Tekstiviestit toimivat kaikkialla ja sisältö saadaan automatisoidusti tulospalveluista. Käytännössä ainoat kustannukset tulee siis palvelunkehittämisestä, jonka jälkeen voidaan keskittyä rikastumiseen. Bisneslogiikkaa en sitten tajuakkaan, eli sitä miksi kukaan maksaisi 4e/vko saadakseen ison kasan tekstareita...

Pohdintaa muuten kehittämiskustannuksista ja jääkiekkofanien maksuhalukkuudesta oli jo mobiilirotuaarin aikaisessa pro gradu -raportissa. (En sitten tiedä onko tämä on spinnoff siitä tutkimuksesta, se vain kuulostaa loogiselta kun molemmat on Oulusta). Noh, ihan pätevää pohdiskelua mobiilijutuista ja reaaliteeteista se silti on.

Mielekästä mobiilipalvelua loppukäyttäjälle - Mobile Kärpät (pdf) (P.Tunturi 2005, tiivistelmä)

Blogger alhaalla...

Äh, bloggeri päätti sitten taas vaihteeksi olla yön nurin ja nämä sivut tietty siinä samalla. Pitänee varmaan kehitellä jotain hanskaamaan bloggerin rikkoutumista.

tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Bloglines - toinen mobiiwebissä toimiva RSS-lukija

Jatkan webbipalvelujen mobiiliominaisuuksien testailua. Tällä kertaa vuorossa on Bloglines. Jos Google Reader on haastaja, niin Bloglines edustaa edellisen sukupolven webbipohjaisten RSS-lukijoiden parhaimmistoa. Tietokoneella eron huomaa siinä, että Bloglines tuntuu perinteiseltä WWW-palvelulta, kun taas Googlen Reader beta yrittää olla sovellus. Mobiilipuolella ero on puolestaan kypsyneemmän Bloglinesin eduksi.


Olennaisimmat ominaisuudet

Hyviä puolia:

  • Mobiiliversio on tietokoneen webbiselaimella konfiguroitavissa.
  • Voi määrittää RSS-virtojen järjestyksen, kansiot ja sen, että näytetäänkö virta mobiiliversiossa myös.
  • Skweezer: mahdollisuus kutistaa myös linkitetyt sivut gadgeteille sopiviksi.
  • Translate: konekäännösmahdollisuus yleisimpien kielten välillä (via Skweezer)

Huonoja puolia:

  • Surkea haku. (Verrattuna Bloglinesin täysversioon)
  • Vaikka webbiversiossa näyttäisi olevan näppärä integrointi blogaukseen, niin mobiiliversiosta se puuttuu.
  • Bloglinesin API ja muut 3rd party ominaisuudet ovat keskittyneet pelkästään tiedon releointiin eteenpäin. (Ei ole siis mahdollisuutta mobiiliblogaukseen dedikoiduilla ohjelmillakaan.)
Linkki: http://www.bloglines.com/mobile

maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Linkkejä talteen: Top10 S60 softat by SIM

Sami Mäkeläinen on tehnyt pari listaa (via Mobiili- ja PDA-blogi).

Google Reader - Googlen RSS lukija

GoogleReader.png

Google Reader on WWW-selaimessa toimiva RSS-aggregaattori, joka kokoaa yhteen paikkaan päivittyväksi listaksi käyttäjän tilaamat blogit. Näitä palveluita on muitakin, mutta Google Readerista tekee erityisen hienon sen "moderni" käyttöliittymä, joka tuntuu yksinkertaiselta ja hiotulta. Tällaisena "modernismin" yksityiskohtana voidaan vaikka mainita RSS-virtojen lajittelu folksomia tyyppisesti tageilla kansioiden sijaan. Palvelu on joka tapauksessa hyvin samantyyppinen käyttöliittymältään kuin GMail tai Google Groups, mutta tekniikkaa vielä pidemmälle vietynä.

Tosin mobiiliaiheisena blogina meitä lähinnä kiinnostaa Google Readerissa se, että siinä on myös käyttöliittymä mobiililaitteille. Tässä PDA käyttöliittymässä voidaan selata tilattuja virtoja, joko tagien (kaikki saman tagin alla olevat kirjoitukset) tai sitten voidaan valita haluttu blogi luettavaksi pitkästä tilatut virrat listasta. Mahdollisuus saada listattua tilatut blogit ensin tagin perusteella ja sitten vasta valita niistä, jokin tietty blogi luettavaksi olisi todella kiva, kun ainakin minulla tuo lista kasvaa ihan suhteettoman pitkäksi.

Toisaalta palvelu on beta, joten ei pidä nillittää pienistä.

Via

lauantaina, lokakuuta 21, 2006

Animatronisia vaatteita.



Paris, 4 October 2006 -- Hussein Chalayan haastattelu teknologiasta ja muodista. Mielenkiintoiset jutut videossa alkavat 35 sekunnin kohdalla.

Jännää, että vaikka nuo ovatkin pelkkiä taideteoksia joita kuuluu katsoa kaukaa niin ne antavat fiiliksen siitä mitä tulevaisuudessa voi olla, kun teknologian integrointiaste kasvaa. Tuossa toteutus on vielä vaijereilla, servoilla ja moottoreilla, mutta kohta pian samoja asioita voidaan tehdä keinotekoisilla lihaksilla joita ohjataan intuitiivisesti muun toiminnan ohjessa. Pidempi video muotinäytöksestä löytyy täältä.


perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Laulu Anna Politkovskaljalle

candles for Anna Politkovskaja

Uuden ajan kynnyksellä ? Laulu Anna Politkovskaljalle

uuden ajan kynnyksellä
syntyy mustelmia

uuden ajan kynnyksellä
syntyy ruumiita

se joka kertoo totuuden
se joka päättää toimia
saa hississä luodin otsaan

ne eivät vielä tiedä sinusta
ne eivät vielä tiedä minusta

ammutut laukaukset kuuluvat pitkälle
(laukaukset kuuluvat pitkälle)
mustelmat näkyvät pikälle
(mustelmat näkyvät pitkälle)
lopulta ne kuitenkin katoavat
ja hautausmaan keskelle kasvaa
kymmenen uutta puuta

uuden ajan kynnyksellä
syntyy mustelmia

uuden ajan kynnyksellä
syntyy ruumiita

kun maa on rumimmillaan
ammutut muistetaan paremmin
kuin ne jotka maksavat murhan

ne eivät vielä tiedä minusta
ne eivät vielä tiedä sinusta

ammutut laukaukset kuuluvat pitkälle
(laukaukset kuuluvat pitkälle)
mustelmat näkyvät pikälle
(mustelmat näkyvät pitkälle)
lopulta ne kuitenkin katoavat
ja hautausmaan keskelle kasvaa
kymmenen uutta puuta

San. Terhi Kokkonen, säv.&sov. Kerkko Koskinen

Laulu on ladattavissa MP3 muodossa Voima lehden sivuilla ja heistä ketkä ei ole riittävän kuuluisia päästäkseen lauluihin voi lukea täältä.

Tänä vuonna on 61 journalistia surmattu, 28 media-assistenttia surmattu, 131 journalistia vangittu, 3 media-assistenttia vangittu ja 61 verkkojournalistia ja bloggeria vangittu. (Lähde: RSF 20.10.2006.)

Näin teknokraattina sitä kuvittelee välillä, että mahdollisuus anonyymiin kommentointiin on tärkeää, mutta jos ollaan edetty sinne missä on pakko esiintyä anonyymisti, niin silloin ollaan jo liian pitkällä. Yhteiskunnan tehtävänä on suojata jäseniään niin, ettei anonyymiutta tarvita ja journalistit ovat tässä näkyvimpänä etulinjana kertomassa suojan murentumisesta. Kun jossain toimittajia katoaa, kuolee tai vangitaan niin se kertoo, että siellä meitä taviksia on uhanalla myös anonymiteetistä riippumatta.

Yhteiskunta olemme minä, sinä... me kaikki globaalisti.

http://eu.amnesty.fi/


EDIT: kuva on Kari Haakanan ottama.

torstaina, lokakuuta 19, 2006

Media mobiilissa netissä 19.10.2006

Tein pienen koosteen mitä mobiilisivuja eri media-alan toimijoilta löytyy ja on jännä nähdä paljonko lista on pidempi ensi vuonna. Linkit on koostettu omilta, 4mobile.net, eTampere, pda-linkit.net ja Juhan PDA-linkit sivuilta.

Audio & Video

Lehdet

Talouslehdet


Tietokonelehdet


Muut lehdet


Muuta:

  • Digitodayllä on 'Digitoday Mobile' -uutissovellus
  • HS, Yle, Talentum tms on mukana Kanavat -uutissovelluksen uutisissa
  • Tietokone-lehdellä oli oma Mobit -sovelluskokeilunsa vuonna 2005, mutta ainakaan nyt ei löytynyt sivuilta siihen linkkiä.
  • TeliaSoneralla (MobiiliTV) ja Elisalla (ElisaTV)on mobiili-TV kokeilunsa jotka perustuvat matkapuhelinverkon yli siirrettävään videostreamiin.

maanantaina, lokakuuta 16, 2006

del.icio.us / mobilicio.us

Nuih, nakuttelin mobiilipalvelut sivulla olleet jutut del.icio.us:iin ja sitten testasin tuota mobilicio.us:ia. Ihan kätsy on, tosin mobilicio.usissa saisi olla paremmat säätömahdollisuudet ulkoasulle.

Homma toimi about seuraavasti:
  1. Tee del.icio.us tunnarit ja asenna selainplugin myös.
  2. Tagita del.icou.usiin ne sivut joista pidät jollain tietyllä tagilla, itse käytin 'm_suosikit-tagia'. Del.icio.usiin lisäämäni mobiilipalvelut löytyvät täältä. Jos surffaa firefoxilla ja on del.icio.us-plugin asennettu, niin sivuja voi tagittaa myös menemällä halutulle sivulle ja täppäämällä 'tag' nappulaa navigointipalkissa.
  3. Kun halutut sivut on tagitettu, niin avataan puhelimen selaimella mobilicio.us:n sivu ja sieltä 'your bookmarks' linkki. Tämä kysyy ensin asetukset ja sen jälkeen 'your bookmarks' linkin takaa löytyy hakusivu, jolla voi hakea omia del.icio.us linkkejä valitulla hakusanalla. Oletuksena hakusanana on 'mtag', mutta kun siihen vaihtaa oman taginsa (esim. m_suosikit) niin saa listana äsken tagitetut omat linkit.
  4. Tämän jälkeen saatu sivu lisätään kirjanmerkkeihin, josta se on nopea avata.

Käyttämästäni muusta tagituksesta sen verran, että tagitin suomalaisia sivuja seuraavan logiikan mukaan.

  • mobiili = mobiililaitteisiin liittyvä suomenkielinen linkki
  • mobiilinetti = mobiililaitteille suunnattu www-sivu
  • mobilecss = tavallinen sivu, joka tarjoaa mobiilicss:n
  • lang:fi = sivu on suomenkielinen
  • aikataulu, tiedonhaku, jne = mihin sivu liittyy
  • Helsinki, Turku tms = mihin kaupunkiin linkki liittyy
Edit: korjattu kirjoitusvirheitä.

paw.nua fiksattu lisää

Äh, ei toiminut tuo idea siitä, että olisi pistänyt blogilistaan RSS-feedin seurattavaksi tiedostoksi, koska se päivitää aina kun muuttaa jotain vanhaa entryä ja aiheuttaa blogilistalle haamupäivityksiä. Ratkaisin tuon tekemällä erillisen tiedoston joka muuttuu, kun uusi entry tulee, mutta tuo ei tietenkään muuta tilannetta itse RSS-feedien kohdalla.

Olen tässä leikkinyt del.icio.us:lla ja ehkä sopiva ratkaisu tuohon olisi siirtää linkkilistat sen alle ja väsätä vain sopiva käyttöliittymä paw.nu:uun ja käyttää blogia vain infolle. Positiiviset puolet tuossa olisi.
  • Hyvät olemassa olevat työkalut linkkien hallintaan, browser integraatio jne.
  • Hyvät rajapinnat
  • Kätevä tapa saada hajautettua työtä joka linkkien ylläpidossa on.
  • myös joitain mobiiliclienttejä näyttäisi olevan.
Tosin folksomia vähän epäilyttää, tuolla saisi olla jotain newbie ohjeistusta miten tageja kuuluu käyttää ja mitkä on vakiintuneita tagituksia millekin. Mobiiliwebillä esimerkiksi tuntuisi olevan 'mtag', mutta kaikenlaisilla muillakin tageilla tuolla juttuja on.

Muita korjauksia:
  • Meta-tagit sivujen alkuun
  • title tekstejä paremmiksi
  • Yöllinen sivut rikkonut typo, joka jäi kun alkoi nukuttaa liikaa ja menin nukkumaan. (HUPS!)
  • statcounterin lisääminen paw.nu sivulle, seuraavaksi pitäisi varmaan kokeilla google analyticsiä

perjantaina, lokakuuta 13, 2006

Pawnua fiksattu

Vihdoin viimein sain fiksattua paw.nu:n pääsivujen mobiilileiskan, joka on ollut todo listalla jo muutaman kuukauden. Ulkoasu pysyi samana ja CSS on yhä kammottavaa, mutta jos kauneusseikkoja ei huomioida niin sivujen pitäisi olla oikean levyisiä gadgeteilläkin. Yllättävän korjauksen jouduin tekemään mainos/koristekuville jotka oli piilotettu CSS display:none :lla, mutta Series60:ntä mobile opera latasi ne jos small screen rendering oli päällä. Ilmeisesti kuvia ei ole mahdollista piilottaa CSS:llä, jos samalla haluaa sivujen menevän S60 Operan SSR:n läpi.

Lisäsin myös blogilistalle seurattavaksi tiedostoksi rss-feedin, joten toivottavasti sillä päästiin haamupäivityksistä eroon.

Kiinostaisi kuulla onko sivut ok Palmin, S60 3rd editionin tai Communikatorin selaimilla jos jollain lukijalla moisia vekottimia sattuu käsillä olemaan? Ja tietty saa nillittää jos sivut ei toimi.

Linkkejä talteen 1

keskiviikkona, lokakuuta 11, 2006

Royal Artist Club

Royal artist club sample image

This space belongs to mobile blogs made by the bands, only bands not by press, managers, record company pr persons or whatever.

Suurimmassa osassa MMS-kuvablogeista on vikana se, että vaikka kännyköillä on mahdollisuus instant julkaisuun niin ei ole mitään sanottavaa. Royal artist clubilla kamerat on artistien käsissä ja nettiin tulee varsin omanlaistaan settiä perustuen siihen, että tekevälle tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Tämä on jos ei mielenkiintoista, niin ainakin useimmiten koomista. Yhden päivän perusteella julkaistut kuvat näyttäisi olleen tissejä, viinaa, musiikkia, matkustusta ja työntekoa. ROK meininki siis ja vielä kun tuonne saisi pelkkien kuvien lisäksi myös audio ja videoclippejä samaan tapaan instant julkaistuna niin homma olisi TODELLA BUENO. :)

Vielä pidemmälle pohdittuna, niin gadgeteillähän saisi kaikenlaista muutakin julkaistua automaagisesti, kuten vaikka Johanin automaattiblogaajalla voisi tehdä tiivistelmän päivän tapahtumista alla olevaan tapaan. Tämä tietysti voisi alkaa ahistamaan yksityisyyden kannalta, mutta niin kauan kun kaikki on vapaaehtoista en näe exhibitionismissa mitään suurempaa ongelmaa. :)

----- CLIP -----
A day in Glanerbrug
The photos that I took today:
(09:38) Coffee table in Enschede (TI Office)
The weather that I enjoyed today: it has been overcast and windy in Enschede, 12-18C, with a relative humidity of 69%, there was 4.8mm of rain, a moderate breeze was blowing from north to northwest (24.0h). The cities that I visited today: Enschede (5.3h), Glanerbrug (8.5h). The places that I stayed in today: TI Office (5.2h), Home sweet home... (8.4h). The buddies that I met today: Caroline (3.4h).

----- CLIP -----

tiistaina, lokakuuta 10, 2006

epsearch.paw.nu ja haku factbookille

Jatkoin juttujen lisäilyä paw.nu:n alle ja tein EPGuidelle (TV-Episode Guide) hakusivun, joka palauttaa suorat linkit EPGuideen. EPGuidessa itse sarjojen sivut sinällään ovat kevyet, mutta etusivu ja navigointi ei ole mitään herkkua, joten tämä auttaa siihen. Hakumoottorina käytetään EPGuiden tavoin Googlea ja sen hakutulokset vain näytetään gadgeteille sopivassa muodossa.

Olin ajatellut käyttää samaa tekniikkaa myös world factbookin kanssa, mutta näemmä Google ei jostain syystä indexoi sen sivuja etusivuja pidemmälle. Tilanteen korjaamiseksi koodasin sille nyt maa-haun, joka etsii vain maan nimen perusteella sivuja.

Yllämainittujen osoitteet:

perjantaina, lokakuuta 06, 2006

CIA Factbook

The World Factbook 2005, joka tunnetaan paremminkin CIA factbookkina on lisätty sivuille ja löytyypi osoitteesta http://factbook.paw.nu . Haku ei toimi, koska jostain syystä GoogleBot indexoi vain etusivun. Siten tuossa pitää toistaiseksi etsiä haluttu valtio maalistasta, mikä ei ollut tarkoitukseni, mutta se on toistaiseksi noin kunnes kerkeän koodata haun tai keksin mikä Googlea häiritsee. Sorry folks.