maanantaina, joulukuuta 18, 2006

vr.paw.nu 2.8b - testing

juna turun asemallaVR päivitti sivujaan 7.12. ja toi sinne reaaliaikaisen tilanneseurannan, niin lisäsin ne omaan hakuuni myös. Samalla korjasin omat systeemini hakemaan uutisensa noilta uusilta sivuilta.

Suuri kysymys on, että onko enemmän vähemmän. Mitä useampia ominaisuuksia sivulleni lisään sitä rasittavampaa on ylläpito. (Eli enemmän juttuja jää huomaamatta, kun ne menevät rikki.) Vastaavasti onko esimerkiksi kännykänkäyttäjän kannalta uudet junien kulkutiedot linkit aikatauluhaussa vain ylimääräistä sälää, joka häiritsee nopeaa selailua?

Tai häiritseekö kikkailu paljon. Tms. kulkutiedot esitetään listana, joka vasta CSS:n display ominaisuudella määritellään taulukoksi. Tämän avulla on ainakin teoriassa mahdollista toteutettaa taulukko, jonka sisältö näkyy fiksusti sekä gadgeteillä, joiden ruutuun ei mahdu taulukkoa, että tietokoneen ruudulla. Kokeilin vastaavaa jo aikaisemmin MBNet:n kännyhintaseurannassa. Vaarana CSS-muunnoksissa vain on, että homma bugittaa kammottavasti. :)

Osoite: http://paw.nu/kannykka/vr-2.8b.php

Sivu siirtyy oikeaan käyttöön, jahka olen saanut testattua sen toimivuuden eri gadgeteillä.

Muutokset
  • UUSI: Junien kulkutietojen haku
  • UUSI: Asemien kulkutietojen haku
  • KORJAUS: VR uutiset hakee uutisensa taas päivittyvästä osoitteesta. (vanha sivu oli lakannut päivittymästä jokunen kuukausi sitten)
  • KORJAUS: VR ratatyöt hakee tietonsa VR:n uusilta kulkutiedot sivuilta
  • Doctype vaihdettu: xhtml mobile profile -> xhtml 1.0 transitional
  • korjauksia lukuisiin pieniin validointivirheisiin. Nyt sivut ovat taas hetken validit.

Tunnetut bugit:
  • Lista -> taulukko muunnos ei toimi IE6:lla. IE7:lle se on purkattu toimimaan, vaikka sekään ei tue muunnosta.

sunnuntai, joulukuuta 17, 2006

300 mielenosoittajaa pidätetty köpenhaminassa

UngdomhusetHuh, Köpenhaminassa nuorten mielenosoitus riistätyi mellakaksi, kun poliisi esti mielenosoitusmarssin naamioituneiden osaanottajien takia. Mellakassa 300 pidätettiin. Aseistuksena käytettiin kiviä, pulloja ja kyynelkaasua, joista ainakin yksi mielenosoittaja ja poliisi päätyi sairaalaan vakavasti loukkaantuneena.

Mielenosoitus järjestettiin vastustamaan oikeuden päätöstä, jonka mukaan nuoret häädettäisiin 25 vuotta nuorisotilana olleesta vallatusta talosta. Talon hallinta siirtyisi sen ostaneelle kirkolle.

Imho: Toivottavasti tuossa ei tule/tullut ruumiita. Se olisi todella ikävä loppu valtaukselle.


Edit: lisää linkkejä

maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Päivän omglol annos :)

Siitä tietää, että elää kännyköiden ihmemaassa kun pääministeri dumppaa kesäkissansa tekstarilla. Noh, onneksi sentään tarinassa oli onnellinen loppu kun kummatkin sai haluamansa. Misu sai julkkista ja Vanhanen pesää vaikkei presidentiksi päässytkään.

Pikkaisen oudompaa touhua on Ex-Soneralaisilla ja Yle kirjoittaa siitä seuraavaa: "Soneran teleurkintavyyhdessä tuomitut vaativat Helsingin hovioikeudessa suuria korvauksia.". Anteeksi mitä, eikö teidät tuomittu tuosta? En tajua miksi pitäisi korvauksia maksaa, mutta eipä se hullu ole kuka pyytää vaan se kuka maksaa joten saas nähdä miten tuossa käy.

Jenkit puolestaan ovat toteuttaneet jo pidempään spekuloidun troijalaisiin perustuvan kännykkäsalakuuntelun ja salakuunnelleet mafiosoita sellaisella. Salakuunteluominaisuus oli ilmeisesti toistaiseksi "operaattoripäivityksenä" salaa lisätty, eikä suoraan viranomaisten määrittelememä tehdasasenteinen ominaisuus, kuten vaikka heidän kännypaikannuksensa.

Noh, oli miten oli. Kohta viranomaissalakuuntelu on vaadittu ominaisuus kaikissa uusissa puhelimissa.

Linkkejä:

keskiviikkona, marraskuuta 29, 2006

Linkkejä

maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Viikkovitonen 48 -06

Skrubun viikkovitonen:

1. Mitä selainta (/selaimia?) käytät? Miksi?

  • Firefoxia pääsääntöisesti, Operaa joskus, IE6:sta käytän testaukseen. Kännykällä surffaan enimmäkseen natiivi operalla.

2. Onko sinulla aloitussivuna jokin tietty sivusto (mikä?), vai pidätkö uuden ikkunan sisältönä ihan vaan tyhjää sivua (miksi ihmeessä)?

  • Google on aloitussivuna, mutta yleensä aukeaa viimeksi auki olleet sivut.

3. Onko selaimessasi jotain lisäkilkkeitä, jos on, niin mitä?

  • AdBlock, Del.icio.us, GreaseMonkey, LiveHTTPHeaders ja vähän vastaavassa käytössä muttei selain pluginina on proxomitron.

4. Oletko muuttanut selaimesi asetuksia mitenkään (esim. kirjasinkokoa)?

  • En, muutan lennossa jos tarvitsee

5. Kuulutko niihin jotka selaavat selainikkuna niin suurena kuin vaan monitorille mahtuu, vai pidätkö ikkunaa pienempänä (jos näin, niin miten isoa selainikkunaa tapaat käyttää)?

  • kokoruudulla surffaan

StarWreckin trailereiden evoluutio

Ihan kivasti on kehitystä StarWreckissä tapahtunut tuon ensimmäisen teaserin ja Imperial editionin välillä. Harmi kun netissä ei ole ihan alkuperäisiä versioita noista trailereista vaan 'korjatut' versiot.


Star Wreck: In the Pirkinning - Imperial Edition teaser (2006)



Trailer for Star Wreck: In the Pirkinning (2005)


Teaser 2 for Star Wreck: In the Pirkinning (2002)


Teaser 1 for Star Wreck: In the Pirkinning

PSP puhelin

Tjr 191-puhelinTjr 191-puhelin ja PSP


Tuo laite on kyllä jotain niin loistavan hulvatonta designin lainaamista, että ei voi kuin hymyillä :) Periaatteessa se on kosketusnäytöllinen GSM puhelin, jossa on MP3, MP4 soittimet sekä NES-emulaattori. Ebayssa olevan mainospaperin speksit sanoo allaolevaa (btw: en kyllä ostaisi tuota ebaystä, kun en löytänyt tuosta mitään tarkempia tietoja googlella eli koko laite voi olla ihan hyvin feikki):

Features:

  • Bands (in mHz): GSM 900 / DCS 1800 (Dual-band)
  • Display: 260k color, TFT type Touch screen
  • Display size: 54 x 28 (L x W)
  • Camera: VGA 1.3 Megapixel (1280x1024), 4 X digital zoom
  • Sound: 64 Polyphonic, 3D speaker for ringtone
  • WAP Browser: 2.0, GPRS
  • Messaging: SMS, MMS (Multimedia Messages Service)
  • Music and Video: MP3, MP4, 3GP/ MPEG-4/AVI
  • Memory: internal 15M, one FREE 128M T-Flash included, expandable maximum to 1G
  • Computer connection: Supports Windows XP, NO driver is require
  • Internal 13 Games, 42 in storage card

Lähteet:


Linkkivinkki:

torstaina, marraskuuta 23, 2006

Top 10 naisnörtit

Anousheh Ansari in space suit

CNet teki 'Top 10 girls geeks' listan, johon oli listattu mm Ada Byron (koodasi maailman ensimmäistä tietokonetta). Toisena kovana nimenä on Grace Hopper, jolta tuli sana bugi. Hän myös keksi käyttää "yliopisto-opiskelija tulkkauksen" sijaan luonnollista kieltä muistuttavaa ohjelmointikieltä koodaukseen.

Slashdotin kommentoijat eivät oikein tykänneet listan muutamasta jäsenestä. Kuten Mary Shelleystä, joka aloittaessaan kirjan kirjoituksen oli 18 vuotias teknologiasta angstaava seurapiirimisu. Tänä päivänä hän kirjoittaisi iMacillaan artikkelia Voimaan geenimanipulaation vaaroista ja välttelisi nörttejä. Myös Paris Hilton sai kuittailua, mutta toisaalta olen samaa mieltä tämän kommentoijan kanssa:

"Paris Hilton is the loveable hateable icon of absurdity. She should be on every list. Sexiest woman (#47 Paris Hilton), best actress in a foreign film (#23 Paris Hilton), world's strongest man (#97 Paris Hilton), most downloaded interent video star (#3 Paris Hilton), most likely running mate for Barak Obama (#2 Paris Hilton), and people who remind you of the Olsen Twins (#1 Paris Hilton).

We laugh today... but I wouldn't be surprised if Paris isn't the first female US president... and most likely will be the first president to put electrolytes in the water supply.", Ingolfke

Entäs millainen olisi minun listani? Kokosin tuohon 10-mielenkiintoista naista mielivaltaisesti. Kriteerit oli, että piti olla nainen ja techie.


Zachen Top 10 - naisnörtitlista

WEB aikaAnousheh Ansari

Anousheh Ansari (it-bisnes)

Anousheh on Iranilais-Amerikkalainen it-yrittäjä, joka kävi avaruudessa blogaamassa. Muita meriittejä avaruusteknologian parista hänellä on, että lankonsa kanssa he olivat X-Prizen, ( ensimmäinen yksityinen miehitetty avaruuslento -kilpailun) päärahoittajat. Anoushehin omaisuus on muuten hankittu IT-kuplasta, kuinkas muuten.


Lady Ada
Limor aka Lady Ada (koodari)

"Hello, my name is Limor & I'm an engineer. I create things, some of which are beautiful and interesting.", sanoo Limor kotisivuillaan. Voiko sitä enää tuon paremmin sanoa ja Instructables sivuilta voi katsoa onko sanoilla pohjaa.


Jennifer Ringley
Jennifer Ringley (webbikoodari)

Vuonna 1996 20-vuotias Jennifer Ringley perusti JenniCam:n sivuston kuvaamaan 24/7 opiskelijakämppäänsä/-elämäänsä nettiin. Muuttoja lukuun ottamatta webbikamerat pysyivät päällä vuoden 2003 loppuun saakka. JenniCam ei ollut ensimmäinen tuollainen sivusto, mutta se oli ensimmäinen, joka pääsi massojen tietoisuuteen ja muutti yleisesti käsitystä siitä mitä netillä voi tehdä.

Okei, se toimi omalta osaltaan myöhemmin ilmestyneiden Big brotherien ja CamHuorien esikuvana, mutta itse JenniCam oli jotain muuta:

"Seriously though, people stick with jennicam, and not even for the sex. It's... it's just comfortable, I guess. It's someone else, living their life, someone who has integrated the cameras so well into their life that you don't feel like they're acting." , Johnath


Violet Blue
Violet Blue (kirjailija, taiteilija)

Violet Blueta voisi lyhyesti kuvata sanoilla Tissejä, Robotteja ja Räjähdyksiä eli hän on pääosin seksiin/erotiikkaan liittyvistä asioista kirjoihin, lehtiin ja nettiin julkaiseva kirjailija. Lisäksi hän kuuluu SRL:ään (Survival Research Laboratories). SLR tekee performansseja isoilla koneilla ja räjähdyksillä. Listalleni hän on päässyt, koska hän seuraa teknologisessa mielessä hyvin cutting-edge kamaa.


Anne Westfall

Old School

Anne Westfall (koodari)

Anne Westfall koodasi yhden maailman parhaista peleistä: Archonin.


Susan Thunder
Susan Thunder (Sosiaalinen hakkeri, psykonarttu)

Ai miksikö psykonarttu?

"Another reason for her anger was, supposedly, that she had had short relationship with him but he had chosen another, more socially acceptable girlfriend over her. It was probably Susan who broke into U.S. Leasing's systems and deleted all the information off one computer, filling it with messages such as "FUCK YOU FUCK YOU FUCK YOU", and programming the printers to continuously spit out similar insults. Among all the profanities, she wrote the names Kevin and Ron. The incident led to the first conviction of the legendary Kevin Mitnick.", Female hackers

Joka tapauksessa Susan on ollut USA:n armeijan isojen pamppujen kutsumana demottamassa miten murtaudutaan supersalaiseen sotilastukikohdan tietokoneisiin ja onnistui siinä. Tosin hän soitti puhelimella ja kysyi tunnarit... ...Suoraan Wargamesista tämä misu.



Gail Thackeray (poliisi)


Gail Thackeray on yksi USA:n ensimmäisistä elektronisen rikollisuuden parissa toimineista viranomaisista. Esimerkiksi oli operaatio Sundevilin pomo, jossa tehdyn Steve Jackson Games ratsian takia EFF (Electronic Frontier Foundation) perustettiin.



Shari Steele
Shari Steele (lakimies)

Shari Steele on EFF:n tämänhetkinen tj ja ollut lähes alusta lähtien mukana sen toiminnassa.




Dorothy Denning (kryptograafikko)
Dorothy Denning
Tällä hetkellä yksi cyberterrorismin asiantuntijoista. Hän teki myös tuntemamme erottelun sanojen "hakkeri" ja "kräkkeri" välille.

"For young hackers of the digital underground, meeting Dorothy Denning was a genuinely mind-boggling experience. Here was this neatly coiffed, conservatively dressed, dainty little personage, who reminded most hackers of their moms or their aunts. And yet she was an IBM systems programmer with profound expertise in computer architectures and high-security information flow, who had personal friends in the FBI and the National Security Agency.

Dorothy Denning was a shining example of the American mathematical intelligentsia, a genuinely brilliant person from the central ranks of the computer-science elite. And here she was, gently questioning twenty-year-old hairy-eyed phone-phreaks over the deeper ethical implications of their behavior.", the Hackers Crackdown (1991)



Ajalta ennen tietokoneita

Tämä on slashdotista, mutta oli sen verran erikoinen ihminen niin poimin listalle.
Hedy Lamarr
Hedy Lamarr

"She was originally married to a German weapons supplier. Consequently, she knew about things like tanks and torpedoes. Came up with what we now call frequency-hopping spread spectrum technology, trying to make a torpedo which could be directed after launch, but couldn't be jammed.

Reasonably good actress. Brainy as all hell. Drop-dead gorgeous.

Now THERE'S a Geek Girl rolemodel who simply needs better publicity.", DaChesserCat

keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Päivän spämmit


Näemmä eräs ravintolaketju on avannut webbisivut ja haalivat sinne käyttäjiä osallistu ja kutsu kaverisikin kans -kisalla. Tämä selvisi, kun aamulla avasin sähköpostini ja lueskelin "Kiitos kutsusta, muttei sitä olisi tarvinnut viiteen kertaan lähettää" tyyppisen viestin täysin oudolta ihmiseltä.

Noh, sivuston kannalta useampaan kertaan lähettäminen vain tehosti vaikutusta.

Minun kannaltani puolestaan on perseestä, että joku uuvelo pääsee lähettelemään nimissäni postia asiasta, josta minulla ei ole mitään havaintoa. Viestin saajan kannalta myös, koska hänen postilaatikkonsa täyttyy täysin merkityksettömistä viesteistä, kun toteutukseen ei ole vaivauduttu tekemään mitään tarkistuksia. Tuossa kisassa meinaan voi pastettaa samaa osoitetta rajattomasti ja siihen vielä jopa kannustetaan voitonmahdollisuuksien lisääntymisellä.

Joku voisi kysyä, eikö spämmääminen ollut laitonta? Kyllä on, roskapostittaminen yksityishenkilöille on laitonta, eikä sitä voi kiertää ulkoistamalla osoitteenkirjoittamista sivullisille. Toiseksi sähköpostin väärentäminen, jonkun muun nimissä lähteväksi on myös laitonta. Markkinointitarkoitus ei varmaan tee siitä yhtään laillisempaa.

Miten tehdä tuollainen sitten oikein?

  • Lähetetään ne mainospostit ihan vaan firman sähköpostiosoitteella, eikä anneta käyttäjälle mahdollisuutta määrittää sitä.
  • Jos annetaan käyttäjälle mahdollisuus määrittää lähettävä osoite, niin pitää varmistaa käyttäjän olevan osoitteenhaltija myös.
  • Ja jos on ihan pakko tehdä webbimaileri, jolla sähköpostia voi lähettää kenen tahansa nimissä, niin pistetään edes ilmoitus postinlähettämisestä käytetylle osoitteelle.
  • Ja tehdään edes ne yksinkertaisimmat tarkistukset floodaamisen varalta, jottei postilaatikot täyty.

Eihän ole vaikeaa?

Nimimerkillä:

Presidentti Tarja Halonen,
jonka scriptikavereina on ihan koko Eduskunta. IHQ <3

PS: en pistänyt linkkiä sivulle, koska sivut on uudet enkä halua antaa julkisuutta heidän viraalimarkkinoinnilleen. Tämä oli avautuminen kerro kaverille markkinoinnista yleensä.

tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Yhteiskunta 2.0

Ajatushautomo Demos julkaisi "Yksilön ääni ? Hyvinvointivaltio yhteisöjen ajalla" - raportin Sitralle. Kuulostaa hypeltä ja höpinältä, mutta kun fiksut kirjoittajat tuosta meuhkaavat, niin josko sitä välissä vilasisi. Linkkejä talteen siis.


Kommentteja:

TalSa: Japani liittää suodattimet teinien kännyköihin

"Japanin kolme johtavaa matkapuhelinoperaattoria ovat sopineet alle 20-vuotiaiden asiakkaiden verkkoyhteyksien rajoittamisesta. Kiellettyjä palveluita ovat deittisivustot ja nettisaitit, joilla kehotetaan itsemurhaan. ..."
TalousSanomat (21.11.2006) : Japani liittää suodattimet teinien kännyköihin

maanantaina, marraskuuta 20, 2006

TinyTube - YouTube mobile

TinyTube aka YouTube hack, jossa on videot 3gp muodossa. Kokeilkaa ennen kuin Youtube sanoo pahasti ja se menee alas. via mobiili- ja PDA-blogi

Pari linkkiä talteen:

sunnuntai, marraskuuta 19, 2006

Linkkejä talteen: .mobi

lauantaina, marraskuuta 18, 2006

hintaseuranta.paw.nu

... on Mikrobitin hintaseuranta mobiilisti ja betana se pysyy, koska lähdesivut tietääkseni menevät uusiksi vuoden vaihteessa. Tuota on testattu kunnolla vain P800:lla, joten sikälikin se on hyvin beta.

Tein tuossa kokeilua sen suhteen miten saadaan taulukkomuotoinen tieto esitettyä niin, että se näkyy järkevästi myös pienellä näytöllä. Kokeilin tehdä tuota ensin html tablena, jonka määrittelin css:llä uusiksi. Gadgetit borkkasivat siihen eikä opera minikään oikein tykännyt siitä. Toinen yritys oli tehdä <div> ja <span> rakenteita, jotka tietokoneella näytettäessä muutetaan css:llä taulukoksi.

Tuloksen näette täällä: http://hintaseuranta.paw.nu

perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Internet on mobiili

GlobeSurfer WLAN, 3G reititin
Option GlobeSurfer 3G HSDPA reititin


Miten voi koko ajatus mobiilista internetistä kiteytyä noin kauniisti liikuteltavaan WLAN hotspottiin? Ei teknisesti, vaan juuri ajatuksena.

Vielä kun olisi hinta kohdallaan.

torstaina, marraskuuta 16, 2006

kartta.paw.nu

Mastonetin tukiasemakartta
Lahden Mastonetin tukiasemat

Korjailin tuota kartta.paw.nu:a, kun kerran sivulle eksyy väkeä. Nyt niidenkin kaupunkien kartat, jotka olivat päivittäneet viimisen puolen vuoden aikana karttansa uudemmaksi toimivat taas. Periaatteessa en tehnyt mitään oikeita korjauksia kuin, että korjasin karttakohtaisia "muuttujanimiä" vastaamaan uusia.

Mukava huomio oli, että Lahden Mastonetin tukiasemat on näppärästi nähtävillä heidän kartassaan niin tein siitä tuollaisen browsattavan linkin gadgeteille. Tosin tukiaseman osoitteita siitä ei nää, niin sille melkein pitää tehdä vielä jotain.

Radio.paw.nu

Kuvankaappaus rhythmboxista

Pistin radio.paw.nu:n alle linkkilistan netissä oleviin Suomalaisiin audio/media juttuihin. Ideana tuossa on se, että listassa on suorat linkit clippeihin/rss-feedeihin, jotta niihin pääsee käsiksi gadgeteillä. Normaalistihan nuo ovat tietokoneille suunnatuilla sivuilla, jotka eivät edes aukea pda-laitteilla. Tosin noiden käyttäminen vaatii käytännössä laitteen, jossa on WLAN ja suht hyvä multimediatuki, joten ihan peruspuhelimille noista ei ole iloa. Itse ajattelin kokeilla juttuja pääosin PocketPC:llä ja N770:lla.


Sivulla on

  • Suomalaisia Podcasteja
  • Ylen Mediasali mobiiliversiona
  • Suomalaiset MP3 nettiradiot / Real Audio nettiradiot
  • Mitä tällähetkellä soi FM radiossa lista

Ohjelmia joita ajattelin itse testata tuolla


Ja sitten vielä linkkejä muuten vaan


keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Lapsipornon "internetsuodatus" läpi eduskunnassa.

Viestintäministeri Huovisen ajama internetin lapsipornosuodatus meni odotetusti läpi. Eli siis tämä:

"... Systeemin on suunniteltu toimivan seuraavasti: Yksi osa-aikainen poliisi (puoli henkilötyövuotta) laatii salaisen listan lapsipornosivujen osoitteista, joihin pääsyn operaattorit vapaaehtoisesti suomalaisilta estävät. Ensi lukemalla ajatus vaikuttaa hyvältä, mutta eston kiertäminen olisi hyvin helppoa, eikä vaatisi mitään übernörden osaamista.

Järjestelmässä on lisäksi eräitä huolestuttavia piirteitä. Kukaan ei esimerkiksi valvoisi salaisen sulkulistan oikeellisuutta eikä operaattorin toiminnan asianmukaisuutta. Ovatko kaikki sulkupäätökset perusteltuja? Onko lista ajan tasalla? Ainoa ja ylin viranomainen asiassa olisi päätöksen tekevä poliisi!

Ennakkosensuuri, jota kukaan ei valvo, joka perustuu salaiseen listaan, josta ei voi valittaa. Onko tätä ihan oikeasti ajateltu loppuun asti? ... ", Jyrki Kasvi: Steppiä miinakentällä

Jos pistäisin foliohatun päähän niin sanoisin, että tässä luodaan tulevaisuuden yleiseurooppalaista tapaa käsitellä tietoverkkorikollisuutta. Sitä millä käsitellään Huumekauppaa, Terrorismia ja Piratismia ja lastensuojelu on tuossa vain keppihevosena. Noh, täytyy toivoa, että meidän viranomaiset tietävät mikä on meidän parhaaksi, kuten Kiinassakin.

Ilman foliohattua ja lastensuojelun kannalta ajatellen, niin aikuisten oikeesti ongelma ei ole poliisilla olevat välineet. Niitä kyllä on, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan ammattitaitoisia ihmisiä, joilla on mahdollisuus keskittyä asiaan ja tämä puolestaan tarkoittaa rahaa. Eikä tuota faktaa pysty millään teknisellä vippaskonstilla kiertämään.

Linkkejä:

tiistaina, marraskuuta 14, 2006

Dragonflyer - Maailman makein laite.

Hilavitkuttimessa on maailman makeinta techiä, varsinkin se Discoveryn video on hieno. Miettikääs mitä tapahtuu, tuo yhdistetään liiketunnistimiin ja VR-laseihin.

sunnuntai, marraskuuta 12, 2006

Musiikintunnistusta: Tunatic

tunatic-software screenshotrecording setup
Vaihteeksi törmäsin johonkin jota haluaisin käyttää mieluummin matkapuhelimella kuin tietokoneella. Tunatic on pieni widgetti, joka kuuntelee tietokoneen mikrofonia ja laskee siitä "sormenjäljen". Sormenjäljestä palvelin puolestaan kertoo mikä biisi on kyseessä. Vietin äsken aikamoisen tovin pandoran kanssa testaten, kuinka hyvin Tunatic selviää häiriöäänistä ja yllättävän hyvin tuo toimi. :)

Joku taisi olla jo tehnytkin matkapuhelimille vastaavan palvelun, joka toimi puhelinnumerolla josta tunnistusohjelma vastasi ja tunnisti kuuluvan biisin. En vain muista palvelun nimeä. No tässä ei ole säätöä maksullisten puhelinnumeroiden kanssa. Painaa vain nappia ja biisi tunnistuu. Muita vähän vastaavia musiikintunnistus projekteja on ainakin MusicBrainz ja Musipedia.

Noh, odottaessani tuon tulevan kännyköille niin tein pienen sivun, joka kertoo mitä biisejä eri radiokanavalla soi sillä hetkellä. Valitettavasti sivu perustuu kanavien nettisivuilla olevaan infoon, joten siitä ei näe kuin parin hassun kanavan tiedot. Paavo jonka sivusta sain idean tuohon sisältää myös tilastoja musiikinsoitosta eri kanavilta ja rss-feedit soitetuista biiseistä.

EDIT: lisätty kuvat, ja tuo Leevi biisi on tullut Radio Jyväskylältä

torstaina, marraskuuta 09, 2006

Tuijan tehtävään vastattu.

Tuijan tehtävän mukaisesti, nyt on kommentoitu kolmeen blogiin. Matrixx 2.01:een meni nettisurffailun tuloksia , Näkymättömälle hauskoja videoita ja Dst:lle pohdintaa paremmasta sanomalehdestä, tosin itse kommentti on täällä.

OpenMoko: Avoin linuxpuhelin

FIC neo1973 -puhelin

Fully functional Reference kits are available in the under $1000 range. For GSM, you can get them for about $200-300. These are the kits that companies who build cell-phones use to jumpstart their designs. So what's a Carrier going to do? Outlaw these? And kill development for cell-phones? I don't think so... , comment in slashdot

Open Source in Mobile konferenssissa Amsterdamissa julkaistiin GPS:llä varustettu Linux PDA-puhelin, FIC Neo1973, ja sille 'the OpenMoKo' kehitysalusta. OpenMoKo vastaa periaatteessa Nokian Maemoa, mutta se on OpenEmbedded pohjainen jolle on jo aikaisempaa laite- ja ohjelmistokehitystä olemassa. FIC puolestaan on aasialainen PC, Läppäri, PDA jne.. valmistaja. Alusta on avoin, eikä sen muokkaamista ole rajoitettu. GSM ja GPS toimivat tuossa rajapintojen kautta käsiteltävinä mustinalaatikoina, kuten muissakin linuxpuhelimissa. Linuxdevice:n mukaan hinta-arvio on 350$ ja puhelin on tulossa maailmanlaajuiseen myyntiin (arvatenkin netin kautta) tammikuussa 2007.

Specs: FIC Neo1973 (FIC-GTA001)

  • GSM: quad-band GSM/GPRS
  • Prosessrori: Samsung 2410 266MHz ARM9
  • Muisti: 64MB Flash, 128MB RAM
  • Muistikortti: microSD
  • Yhteydet: Bluetooth 2, USB
  • GPS: A-GPS
  • Kontrollit: 2-fyysistä nappia
  • Softa: Pakettienhallinta: OpenEmbedded, Kernel: 2.6.17, GUI: GTK+2 ja Window managerina Matchbox.
  • Pohjalla oleva rauta toimii FIC:llä yhtenäisenä alustana sekä PocketPC:lle, että Linuxille

Ultimate Hacking Plaform?


Mitä laitteesta sitten puuttuu? Ainakin WLAN ja/tai 3G. Nappeja olisin myös kaivannut paljon lisää. Esimerkiksi peruspeliohjain napit eivät olisi tuollaisessa laitteessa mikään huono lähtökohta, vaikka sitä mikään firma ei tunnu tajuavan. Kiihtyvyysanturitkin olisivat olleet varsin näppärä lisä tuossa, niin peleihin kuin GPS:n avustajaksi. Tai kamera...

..listaa voi jatkaa ikuisesti, mutta hienoa, että on ylipäätänsä saatu tehtyä avoin matkapuhelinalusta. Kritisoinnissa pitää, muistaa että tämä on nörteille/protoilua varten tehty laite, vähän kuin Nokia 770 tai TrollTechin Green Phone. Loppukäyttän Linux luuria edustaa paremminkin vaikka Neufin Twin.

Linkkejä:


keskiviikkona, marraskuuta 08, 2006

Virtual Earth Spaceland

Googletin hieman kenen tekniikkaa Virtual Earthissa on käytetty eli firmat olivat tuon internetin tietotoimiston mukaan Vexcel, GeoTango ja Pictomery.

Lähteitä ja lisää infoa


Virtual Earth mobiilisoftia



Linkki talteen

tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Jaiku ja meemi

Jaiku logoHobbyPrincessillä on käyttöraportti Jaikusta, eli Series60 Second Edition -ohjelmasta. joka jakaa kontekstisi muille käyttäjille. Suomeksi tuo tarkoittaa instant messenger ohjelmaa, josta näkyy tavoitettavuuden lisäksi sijainti ja ketä lähistöllä on. Tämän lisäksi on mahdollisuus tallettaa nämä tiedot myös flickriin lähetettäviin kuviin. Kaverini isä kuulemma totesi tuosta, että ohjelma "kuulostaa ihan joltain fasistiselta dystopialta." :)

Edit: lainaus ButtUglyltä

'Alexandra says: "I don't have to lie anymore, I have Jaiku". Good point. How much freedom do we lose, if we lose the ability to tell white lies about where we are and who we are with?'

Sitten se meemi, eli Tuijalla on meille tehtävä Tuhannessa sanassa:
"kommentoi kolmea eri blogia niin, että komppaat blogissa esitettyä ideaa, lisäten vielä jonkun täydentävän uuden ajatuksen. Linkitä näihin kolmeen paikkaan omassa blogissasi ja raportoi kokemuksestasi vielä tähän kommenttiketjuun (tuhat sanaa). Aikaa kaksi päivää eli torstaihin. Tuloksia käytetään keskustelun aineistona perjantain konfabulaarin fabusessiossa (linkki tähän myöhemmin tänään), jonka aiheena on tutkia väitettä "lukemiesi blogien kommentoiminen on vähintään yhtä tärkeää blogipersoonasi muodostumiselle kuin se mitä omaan blogiisi kirjoitat".

Virtual Earth 3D

Virtual Earth thumbnail imageTällä kertaa on Microsoftin vuoro päivittää ja he nokittavat Googlea (ja Firefoxia) 3D versiolla Virtual Earth webbikartastaan. Lisää voi lukea news.com:n jutusta (kuvia, video) tai Matrixx:sta, josta tämän huomasin.

Oma kommenttini: Google Earth ja World Wind ovat parempia 3D karttoina. Microsoft puolestaan osui ihan napakymppiin tuolla WWW-integroinnillaan ja teksturoiduilla 3D-rakennuksillaan, jotka molemmat ovat ihan uskomattoman makeita ideoita. Virtual Earth on vieläpä elegantisti toteutettu siten, että ensin siinä on normaali www-kartta ja vasta "3D" nappi herättää Virtual Earth 3D -pluginin. Pisteet menevät tässä Microsoftille taaksepäin yhteensopivuuden säilyttämisestä.

Asennuksesta: Virtual Earth toimii IE6:lla ja IE7:lla, mutta beta on rajattu maantieteelliselle alueelle, johon Suomi ei kuulu. Tuota tosin voi helposti kiertää asettamalla "Control Panel / Regional and Language Options" asetuksista itsemme jenkeiksi. Omalla kohdallani vaati myös koneen uudelleen käynistämisen, että asennusohjelma tajusi alueen muuttuneen.

Kysymys: Mitenköhän muuten Virtual Earthissa on 3D rakennusten mallinnus toteutettu? Joku automatisoitu teksturointi ja mahdollisesti myös rakennusten mallinnus tuossa on taustalla oltava jos halutaan suuria määriä rakennuksia mallintaa. Suomessa ainakin Jyväskyläläinen TerraSolid tekee tälläisiä juttuja, mutta minkä yrityksen palveluita Microsoft on käyttänyt ja miten pitkällä teknologia on. Taidanpa illalla googlettaa tuota...


Pätkä TerraSolidin demovideosta (Otaniemi).

maanantaina, marraskuuta 06, 2006

Jatkoa blip.tv:stä

sidewalk snail

Kirjoitin tuossa aikaisemmin Blip.tv:stä, niin kommentoidaan vielä siitä mihin "instant julkaiseminen" kaatuu eli ylävirtaan siirtämisen hitaudesta. Martin on kirjoituksessaan hyvin kiteyttänyt tämän ongelman ja pointti pätee muuhunkin mediaan kuin videoon. Esimerkiksi tuo Martinin käyttämä 2MB vastaa yhtä laadukasta digikamerakuvaa tai 2-5 minuuttia ääntä eli hidasta touhua on niidenkin siirtäminen.

Toisaalta ehkä tulevaisuudessa käydään suomen Starbucksissa eli Hesburgerissa siirtämässä media nettiin ja juodaan kahvit samalla olettaen tietty, että matkapuhelimet yleisesti alkaa tukea WLAN:ia. Näyttää kuitenkin siltä että hotspotteja konseptina tarvitaan tulevaisuudessakin, koska lähetettävän median koko tuskin tulee kuitenkaan pienenemään verrattuna matkapuhelinverkkojen nopeuksiin.

Martin: Upload Times For Mobile Video Podcasts
Here's a list of upload times for a number of different wireless technologies. Upload times are calculated for a 2 MB video file which is put on a blog or other web site via eMail. eMails tend to increase attachments by at least 50% due to the coding used for attachments which is why the times below are calculated for a total transfer volume of 3 MB:
  • GPRS: 19 minutes, based on an uplink speed of 25 kbit/s (2 timeslots)
  • EDGE: 5.5 minutes, based on an uplink speed of 90 kbit/s (2 timeslots, good uplink quality)
  • UMTS: 7 minutes, based on an uplink speed of of 64 kbit/s
  • UMTS: 3.5 minutes, based on an uplink speed of 128 kbit/s
  • HSDPA: 1.5 minutes, based on an uplink speed of 384 kbit/s (only few networks and mobiles support this uplink speed category today)
  • HSUPA: 45 seconds, based on an uplink speed of 800 kbit/s (no networks support this today but coming soon)
  • WLAN 802.11b (11Mb/s): 2 second

sunnuntai, marraskuuta 05, 2006

Mobile GMail App

gmail mobile appGoogle julkaisi jokunen päivä sitten uuden javalla tehdyn GMail sähköpostinlukuohjelman matkapuhelimille ja sen voi ladata puhelimella osoitteesta gmail.com/app. Tuetut puhelimet lista löytyy täältä.

via ArsTechnica

keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

Blip.tv testausta


Blip.tv on Youtuben tapainen palvelu, johon voi lähettää omia videoitaan. Mobiilikäyttäjän kannalta olennaisimpia ominaisuuksia, on että palvelu tukee sähköpostilla (tai ftp:llä) lähetettäviä videoita ja edelleen lähettämistä eri blogialustoille, flicriin jne tai esimerkiksi Internet Archiveen. Puuttumaan jää yhä, että video konvertoitaisiin myös muuhun kuin flash video muotoon. Lisäksi isojen liitetiedostojen lähettäminen sähköpostilla kännykästä on ainakin aikaisemmin ollut ongelmallista, mutta ainakin testilaitteena toimineen N6600:n max 20sek pitkien videoiden kanssa tuon käyttäminen oli todella yksinkertaista.

Blip.tv:n käyttäminen matkapuhelimella:

  • Säädä matkapuhelimen sähköpostiasetukset toimimaan
  • Aseta blip.tv:ssä salainen sähköpostiosoite ( upload / publish / mobile upload )
  • Lähetä puhelimesta video sähköpostin liitetiedostona salaiseen sähköpostiosoitteeseen.
  • Odota n 5-15minuuttia ja video ilmestyy blip.tv:hen

Pakollinen disclaimer: Jos ajattelit kokeilla videon siirtämistä nettiin, niin otathan selvää ensim mitä liittymälläsi datan siirtäminen maksaa (tms joku datapaketti on melkein pakollinen) Tuijan vuosi sitten kirjoittama "Mobiili videobloggaus peruskäyttäjän ulottumattomissa?" kirjoitus on kiinnostuneille myös hyvää luettavaa.

Linkkejä talteen

Jani Sami Mäkeläisen gradu: Palvelupohjaiset vaatimukset tulevaisuuden mobiiliverkolle (2006)

Mobile Internet Usage Measurements: Case Finland -tutkimus(2006)


Edit: nimi korjattu oikeaksi. , Sori...

tiistaina, lokakuuta 31, 2006

DRM-vapaata musiikkia

Creative Commons DJ

IRCissä oli keskustelua siitä mistä löytää DRM vapaata musiikkia, niin pistän pientä koostetta tähän. Miksi listaan juuri DRM vapaata? Oma syyni on laiskuus ja käytännöllisyys. Haluan omistamani musiikin soivan koti-/ autostereossa, DVD- tai MP3-soittimissa ilman säätöä ilman, että sitä varten tarvitsen ohjeita. Puhumattakaan siitä, että haluan pystyä avaamaan biisit vaikka editoriin jos niin haluan. Tämä tarkoittaa käytännössä MP3:sta tai vanhaa kunnon CD:tä.

Kaupallisia syitä kaipaaville esimerkki jenkkilästä.

Amerikassa MP3-soittimista on 78 % iPodeja, joissa suojaustekniikoista toimii vain Applen FairPlay DRM. Sitä nettimusiikkikaupoista saa käyttää vain Applen oma iTunes. Muut kaupat saavat tyytyä muihin suojaustekniikoihin, jotka eivät iPodeissa toimi. Tästä syystä Applen markkinaosuus digitaalisen musiikin markkinoilla on 61 %, seuraavana tulee suojaamatonta musiikkia myyvä eMusic 12% markkinaosuudellaan. Nämä ovatkin sitten ainoat isot kaupat jotka myyvät iPodeissa toimivaa musiikkia ja loput tappelevat jäljellä olevasta neljänneksestä (via Ars Technica).

Mitenköhän Suomen luvut menevät, meinaan HS:n Musiikkilataamo ja Anttilan NetStore myyvät myös lähinnä WMA suojattua musiikkia... mutta josko lopettais tylsän pohdiskelun ja listais niitä kauppoja.

Nettimusiikkikaupat

eMusic

Vanha (1995) perustettu nettikauppa, jonka liiketoiminta perustuu kuukausimaksuun (13e/kk 40 latausta, 17e/kk 65 latausta, 21e/kk 90 latausta). Valikoima on keskittynyt mainstreamin ulkopuolelle (jazz, indie, klassinen, elektroninen... ). Sivustolla on myös palkattuja musiikkitoimittajia ja muita oheisjuttuja pelkän kaupan lisäksi.

  • Formaatti: MP3 korkealla bitratella.

Magnatune

Myy valikoitujen(=laadukkaiden) artistien musiikkia periaatteenaan "We Are Not Evil".Periaate tarkoittaa sitä, että ostaja voi valita paljonko levystä maksaa (4-14e) ja että puolet summasta menee artistille. Muita siistejä juttuja on, että musiikin voi kuunnella kokonaan etukäteen, 128k MP3:t ovat CC-lisensoituja ja ostolaadusta riippumatta saa ostetun biisin jakaa kolmelle kaverille kanssa. Podcastaajat saavat käyttää musiikkia vapaasti.

  • Formaatit: WAV,VBR MP3, AAC, FLAC, OGG

Calabash Music

Calabash music on maailmanmusiikkia myyvä mp3 kauppa. Hinnoittelu on - 0.99e per biisi, 8e 10 biisiä tai 15e 20 biisiä. Rahasta menee puolet artisille ja musiikista on 60sekunnin samplet.

  • Formaatti: MP3 160-192 bps

Levyvirasto

Suomen "Magnatune" jonka periaatteena on, että sivujen kautta "levyjä myyvät artistit ja riippumattomat levy-yhtiöt itse" ja myyntihinnasta suurin osa (70 %) menee heille. Suurin osa materiaalista on CD:nä, mutta osa on myös suoraan netistä ladattavissa.

  • Formaatti: 256k MP3.

Out O' Site

"Out O' Site on musiikki- ja taidesaitti, jossa samanhenkiset kuluttajat ja artisit (jotka ovat enemmän tai vähemmän kypsyneitä siihen mitä "mainstream-establishmentti" tarjoaa) tapaavat toisiaan.". Erikoista materiaalia siis.

  • Formaatti: 128k MP3 ja hinta 1e/kpl alle 5minuutin tiedostoille.
Ilmaista musiikkia

ccMixter

ccMixter on iso Creative Commons lisenssillä varustetun musiikin hakemisto. Jaottelu on tehty tageilla käyttäjien tekemällä pisteytyksellä.

  • Formaatti: MP3

Telemusicvision

Telemusicvision on videoblogi jossa on (LoRes) iTunes ja (HiRes) DemocracyTV -syötteet. Videoiden laatu (sekä sisältö, että kuva) on hyvää, mutta päivitystahti on valitettavan vaatimaton. Sisällöstä sen verran, että kuuluisista artisteista ainakin Belle and Sebastianin videoita näyttäisi löytyvän.

  • Formaatti: MP4 video

Jamendo.com

Jamendo on sosiaalinen musiikkisaitti ja musiikin organisointi pohjautuu käyttäjien tekemiin tageihin. Jameidossa oleva musiikki on Creative Commons tai Free Art lisensoitua ja sivuilta löytyy myös lahjoitusjärjestelmä, jolla tukea pitämäänsä musiikkia.

Internet Archive: Music & Arts

Internet archivesta löytyy tekijänoikeudellisesti vapaita teoksia, jotka ovat joko tekijänoikeudellisesti vanhentuneita tai sitten Creative Commons, Free Art tyyppisten lisenssien alaisena jaossa.

Mixeri.net

"Mikseri.net on Suomen suurin vapaan musiikin jakeluun erikoistunut sivusto. Artistit voivat lähettää kappaleitaan sivustolle koko maailman kuultavaksi. Rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja arvostella biisejä. Kappaleita kuunnellaan useita miljoonia kertoja kuukaudessa. " Eli ihan mitä tahansa Teoston ulkopuolista musiikkia loistavasta totaaliseen kuraan.

  • Formaatti: 128k MP3
Kahvi Collective

"Kahvi is a Netlabel with a mission to gather and provide free electronic grooves.", Wikipedia. Sivuilla oleva musiikki on Creative Commons -lisensoitua. Kahvi Collectivella on myös podcast.

  • Formaatti: OGG, MP3
Musiikkiarvosteluja

CC:365

CC:365 on Indieish.com:n blogi, jossa esitellään kerran päivässä yksi Creative Commons -lisenssillä varustettu kappale. Tämä on se mitä jää jäljelle, kun ccMixterin tai archive.org:n tapaisista jättiläissivustoista suodatetaan vain hyviä biisejä eli paikka, jossa on hyvin erikoista musiikkia.

  • Formaatti: MP3
PodSafe Audio, Podsafe Music Reviews, Podsafe Shownotes

PodSafe Audio on sivusto, joka pitää katalogia podcast ystävällisesti lisensoidusta musiikista. PodSafe Music Reviews arvostelee ja PodSafe Shownotesissa listataan podcasteja.
  • Formaatti: MP3
Podsafe music networks

PMN on sivusto joka listaa ja myy musiikkia podcasteissa käytettäväksi

Ekahau sai rahoitusta

Siinä on taas muutamalle nörtille hommattu rahoitusta ja jos firma ei ole tuttu niin WLAN (sisätila)paikannusta tekevät. Onnittelut Ekahaulle myös täältä!
Saratoga, CA ? October 31, 2006 ? Ekahau Inc., today announced that it has attracted a total of $16 million in financing in 2006, including $12 million in Series B equity funding and $4 million of venture loans and government funding. New investors include several large international investors, with founding investor Nexit Ventures participating. This funding will allow the company to continue its aggressive growth and international expansion in the Wi-Fi RTLS (Real Time Location System) and Wi-Fi tools markets. Ekahau provides wireless enterprise solutions across multiple industry segments to improve enterprise asset utilization, process workflows and employee safety and security. [loput lehdistötiedotteesta]
via (Mobile Enterprise)

Tuhat sanaa monivalinta: Failed

Niille ketä tulevat Tuhannesta sanasta kommentin otsikon perusteella, niin kyse ei ollut törkeästä kommenttispämmäyksestä. Muille tarkennuksena, niin kirjoittelimpa sitten blogin osoitteen otsikoksi, jossa se nyt nätisti nököttää sivun yläreunassa. Ennen aamukahvia ei nyt vaan pysty pistämään oikeisiin laatikoihin niitä oikeita asioita.

Niille ketkä ihmettelee paw.nu:n ajoittaista alhaallaoloa, niin se johtuu suurimmaksi osaksi kolmesta eri syystä.

  • Blogger on alhaalla ja cachetus kusee (ilmenee tyhjinä sivuina, korjaus on todo listalla)
  • Webbipalvelimen SCSI ohjain on tiltannut (ilmenee ettei koko palvelimeen saada yhteyttä)

Kolmantena syynä on tapani säätää sivuja lennossa, mikä on vähän huono idea kun käyttäjiä on muitakin kuin minä. Nämä virheet näkyvät enimmäkseen hetkellisinä PHP virheinä. Noh, pitääpi joka tapauksessa yrittää säätää jutut toimimaan varmemmin.

maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Nokia 770:n seuraaja FCC:n testeissä.

Nokia RX-34 tarra

Tieto Nokia 770-internet tabletin seuraajasta muuttui virallisemmaksi ja se on FCC:llä testattavana. Julkisissa papereissa se on nimellä "Nokia Internet Tablet; RX-34 (HW: 1101)" ja loput mielenkiintoiset jutut, kuten kuvat onkin sitten merkattu salaisiksi. Spekulaatiota aiheesta kaipaaville, niin asiasta on enemmän juttua ThoughFixissä.

Lähde:

Visualisointeja paw.nu:sta

Pari matkalla.org:sta poimittua meemiä, ekassa käytännössä mitä kirkkaampi kuva sen parempi ja tokassa varmaan kauneus kertonee jotain. Paw.nu:n tapauksessa sekavuus.

Web2DNA kaaviokuva

"The brightness of the lines is determined by the importance of the tags in terms of structure.
  • H1 is brighter than H2, which is brighter than H3.
  • TABLE is brighter than TR, which is brighter than TD tags.
  • Images and flash elements appear as 70% white.
  • New HTML tags like STRONG and EM is brighter than older ones like B and I
  • UL, OL and DL is brighter than their LI, DT, DD
  • DIV layout is brighter than table layout
Basically a semantically rich site will appear brighter than one with messy old-style code. You can also determine the richness of text on a site. A site the focuses on (text) content is one where the DNA patterns is large (filling many containers), but contains a lot of empty spaces between the lines (empty space is the individual words)."

Lisää: WEB2DNA - the art project.

Web2Graph kaaviokuva

What do the colors mean?
  • blue: for links (the A tag)
  • red: for tables (TABLE, TR and TD tags)
  • green: for the DIV tag
  • violet: for images (the IMG tag)
  • yellow: for forms (FORM, INPUT, TEXTAREA, SELECT and OPTION tags)
  • orange: for linebreaks and blockquotes (BR, P, and BLOCKQUOTE tags)
  • black: the HTML tag, the root node
  • gray: all other tags
Lisää: Websites as graphs

perjantaina, lokakuuta 27, 2006

Digitoday: Tanskan Tele2 määrättiin sensuroimaan musiikinjakosaitti

via Digitoday , Slyck
"Tanskalaisoikeus on päättänyt, että Teleyhtiö Tele2 joutuu sulkemaan venäläisen AllofMP3-sivuston asiakkailtaan... ...Hämmästystä operaattoreissa on herättänyt se, että ne pakotetaan estämään AllofMP3, vaikka sivustoa ei ole tuomittu minkään lain rikkomisesta."

Olen rikollinen - Sony vs kuluttajat , Erä ??


Videolla näkyy tekemäni World Wind ohjaus PSP:lle. Se on homebrew-ohjelma ja on tehty muita harrastelijoiden tekemiä ohjelmia apunakäyttäen. Laite puolestaan on ostettu harmaatuontina Japanista heti sen tultua myyntiin. Tämä oli n.9kk ennen laitteeen Euroopan myynnin aloittamista. Hong Kongilaisesta Lik Sangista sille on ostettu lukuisia pelejä ennen niiden Euroopan myynnin aloittamista.

Suomessa yllä mainitut asiat muuttuivat laittomiksi 1.1.2006 Lex Karpelan voimaantulon myötä. Esimerkiksi omien ohjelmien ajaminen laitteella vaatii kiellettyä kopiosuojausten kiertämistä. Harmaatuonnista/ -viennistä puolestaan haetaan EU-tasolla ennakkotapauksia juuri nyt. Tällä viikolla Iso-Britannian oikeudessa Lik Sang luovutti isompiensa edessä ja tapaus toiminee esimerkkinä koko EEA-alueen markkinoilla.

Jotenkin vain tuntuvat hurjilta nämä vaatimukset oikeudesta määrätä miten, missä ja milloin kuluttajat saavat tuotteita käyttää. Kovin nopeasti ne kuitenkin tuntuvat menevän läpi ottaen huomioon, että vielä 90-luvulla mm. harmaatuonti kuului toimivan markkinatalouden perusominaisuuksiin.

Uutisia aiheesta:

Lik Sang:n ilmoitus (via AfterDawn)
Konsolilaitteita, -pelejä ja -tarvikkeita Aasiasta ympäri maailmaa välittänyt Lik-Sang.com ilmoitti tänään lopettavansa toimintansa. Lopettamispäätöksen takana on Sony Computer Entertainment Europen (SCEE:n) Lik-Sangia vastaan nostamat lukuisat oikeusjutut, joiden myötä Lik-Sangin toimittamien PSP-konsoleiden myynti on tuomittu laittomaksi Britanniassa.
Lik Sang (via IGN)
"Fighting multiple lawsuits in different countries at the same time and paying high premiums to expensive lawyers is an overwhelming situation for a small company like Lik-Sang," said Pascal Clarysse, Marketing Manager of Lik-Sang.com. "Launching separate court actions with separate claims and different judges is completely unnecessary, except for the fact that it helps reaching one single target: outspend Lik-Sang to death. Pay beyond. And contrary to their claim, I don't believe they are suffering 'losses and damages' through Lik-Sang's activity."
Sony uutisissa paria päivää ennen Lik Sang:n ilmoitusta. (via BBC)
A spokesman for SCEE* told BBC News, "The law is clear, and grey importing PS2, PSP or PS3 into the EU, without the express permission of SCEE is illegal. Therefore, we will utilise the full scope of the law to put a stop to any retailers who chose to do this."
* SCEE=Sony Computer Entertainment Europe

Sonyn vastaus syytöksiin Lik Sang:n tappamisesta. (via Gameindystry.biz)
?Lik-Sang? did not contest this case (i.e. they did not turn up and therefore incurred no legal costs). We have been awarded substantial costs against Lik Sang which have not been paid. We would therefore strongly deny that our actions have had anything to do with this website closing, and would suggest that this release is sour grapes on behalf of Lik-Sang.

torstaina, lokakuuta 26, 2006

Maalikanava - Kännykkä näyttää lätkämaalit

Maalikanavan logo
"Jääkiekon seuraaminen ajantasaisesti onnistuu oululaisen Mobiililiiga Oy:n uudella maksullisella Maalikanava-palvelulla, joka tuo kuluttajan valitsemat SM-liigan joukkueiden pelitilanteet, maalien syntyajat sekä maalintekijöiden ja syöttäjien tiedot tekstiviestinä puhelimeen... ...Maalikanava maksaa neljä euroa viikossa...", via Tietokone-lehti.
Aamun uutisia selatessa, tuli vastaan tuo uutinen jääkisfaneille suunnatusta uutistekstiviestipalvelusta, jonka konsepti nettisivujen perusteella näyttäisi olevan oikeasti pelkkä tekstiviestien puskeminen puhelimeen (ja soittari-/taustakuvakauppa).

Teknisessä mielessä idea kuulostaisi olevan ihan ok. Tekstiviestit toimivat kaikkialla ja sisältö saadaan automatisoidusti tulospalveluista. Käytännössä ainoat kustannukset tulee siis palvelunkehittämisestä, jonka jälkeen voidaan keskittyä rikastumiseen. Bisneslogiikkaa en sitten tajuakkaan, eli sitä miksi kukaan maksaisi 4e/vko saadakseen ison kasan tekstareita...

Pohdintaa muuten kehittämiskustannuksista ja jääkiekkofanien maksuhalukkuudesta oli jo mobiilirotuaarin aikaisessa pro gradu -raportissa. (En sitten tiedä onko tämä on spinnoff siitä tutkimuksesta, se vain kuulostaa loogiselta kun molemmat on Oulusta). Noh, ihan pätevää pohdiskelua mobiilijutuista ja reaaliteeteista se silti on.

Mielekästä mobiilipalvelua loppukäyttäjälle - Mobile Kärpät (pdf) (P.Tunturi 2005, tiivistelmä)

Blogger alhaalla...

Äh, bloggeri päätti sitten taas vaihteeksi olla yön nurin ja nämä sivut tietty siinä samalla. Pitänee varmaan kehitellä jotain hanskaamaan bloggerin rikkoutumista.

tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Bloglines - toinen mobiiwebissä toimiva RSS-lukija

Jatkan webbipalvelujen mobiiliominaisuuksien testailua. Tällä kertaa vuorossa on Bloglines. Jos Google Reader on haastaja, niin Bloglines edustaa edellisen sukupolven webbipohjaisten RSS-lukijoiden parhaimmistoa. Tietokoneella eron huomaa siinä, että Bloglines tuntuu perinteiseltä WWW-palvelulta, kun taas Googlen Reader beta yrittää olla sovellus. Mobiilipuolella ero on puolestaan kypsyneemmän Bloglinesin eduksi.


Olennaisimmat ominaisuudet

Hyviä puolia:

  • Mobiiliversio on tietokoneen webbiselaimella konfiguroitavissa.
  • Voi määrittää RSS-virtojen järjestyksen, kansiot ja sen, että näytetäänkö virta mobiiliversiossa myös.
  • Skweezer: mahdollisuus kutistaa myös linkitetyt sivut gadgeteille sopiviksi.
  • Translate: konekäännösmahdollisuus yleisimpien kielten välillä (via Skweezer)

Huonoja puolia:

  • Surkea haku. (Verrattuna Bloglinesin täysversioon)
  • Vaikka webbiversiossa näyttäisi olevan näppärä integrointi blogaukseen, niin mobiiliversiosta se puuttuu.
  • Bloglinesin API ja muut 3rd party ominaisuudet ovat keskittyneet pelkästään tiedon releointiin eteenpäin. (Ei ole siis mahdollisuutta mobiiliblogaukseen dedikoiduilla ohjelmillakaan.)
Linkki: http://www.bloglines.com/mobile

maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Linkkejä talteen: Top10 S60 softat by SIM

Sami Mäkeläinen on tehnyt pari listaa (via Mobiili- ja PDA-blogi).

Google Reader - Googlen RSS lukija

GoogleReader.png

Google Reader on WWW-selaimessa toimiva RSS-aggregaattori, joka kokoaa yhteen paikkaan päivittyväksi listaksi käyttäjän tilaamat blogit. Näitä palveluita on muitakin, mutta Google Readerista tekee erityisen hienon sen "moderni" käyttöliittymä, joka tuntuu yksinkertaiselta ja hiotulta. Tällaisena "modernismin" yksityiskohtana voidaan vaikka mainita RSS-virtojen lajittelu folksomia tyyppisesti tageilla kansioiden sijaan. Palvelu on joka tapauksessa hyvin samantyyppinen käyttöliittymältään kuin GMail tai Google Groups, mutta tekniikkaa vielä pidemmälle vietynä.

Tosin mobiiliaiheisena blogina meitä lähinnä kiinnostaa Google Readerissa se, että siinä on myös käyttöliittymä mobiililaitteille. Tässä PDA käyttöliittymässä voidaan selata tilattuja virtoja, joko tagien (kaikki saman tagin alla olevat kirjoitukset) tai sitten voidaan valita haluttu blogi luettavaksi pitkästä tilatut virrat listasta. Mahdollisuus saada listattua tilatut blogit ensin tagin perusteella ja sitten vasta valita niistä, jokin tietty blogi luettavaksi olisi todella kiva, kun ainakin minulla tuo lista kasvaa ihan suhteettoman pitkäksi.

Toisaalta palvelu on beta, joten ei pidä nillittää pienistä.

Via

lauantaina, lokakuuta 21, 2006

Animatronisia vaatteita.



Paris, 4 October 2006 -- Hussein Chalayan haastattelu teknologiasta ja muodista. Mielenkiintoiset jutut videossa alkavat 35 sekunnin kohdalla.

Jännää, että vaikka nuo ovatkin pelkkiä taideteoksia joita kuuluu katsoa kaukaa niin ne antavat fiiliksen siitä mitä tulevaisuudessa voi olla, kun teknologian integrointiaste kasvaa. Tuossa toteutus on vielä vaijereilla, servoilla ja moottoreilla, mutta kohta pian samoja asioita voidaan tehdä keinotekoisilla lihaksilla joita ohjataan intuitiivisesti muun toiminnan ohjessa. Pidempi video muotinäytöksestä löytyy täältä.


perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Laulu Anna Politkovskaljalle

candles for Anna Politkovskaja

Uuden ajan kynnyksellä ? Laulu Anna Politkovskaljalle

uuden ajan kynnyksellä
syntyy mustelmia

uuden ajan kynnyksellä
syntyy ruumiita

se joka kertoo totuuden
se joka päättää toimia
saa hississä luodin otsaan

ne eivät vielä tiedä sinusta
ne eivät vielä tiedä minusta

ammutut laukaukset kuuluvat pitkälle
(laukaukset kuuluvat pitkälle)
mustelmat näkyvät pikälle
(mustelmat näkyvät pitkälle)
lopulta ne kuitenkin katoavat
ja hautausmaan keskelle kasvaa
kymmenen uutta puuta

uuden ajan kynnyksellä
syntyy mustelmia

uuden ajan kynnyksellä
syntyy ruumiita

kun maa on rumimmillaan
ammutut muistetaan paremmin
kuin ne jotka maksavat murhan

ne eivät vielä tiedä minusta
ne eivät vielä tiedä sinusta

ammutut laukaukset kuuluvat pitkälle
(laukaukset kuuluvat pitkälle)
mustelmat näkyvät pikälle
(mustelmat näkyvät pitkälle)
lopulta ne kuitenkin katoavat
ja hautausmaan keskelle kasvaa
kymmenen uutta puuta

San. Terhi Kokkonen, säv.&sov. Kerkko Koskinen

Laulu on ladattavissa MP3 muodossa Voima lehden sivuilla ja heistä ketkä ei ole riittävän kuuluisia päästäkseen lauluihin voi lukea täältä.

Tänä vuonna on 61 journalistia surmattu, 28 media-assistenttia surmattu, 131 journalistia vangittu, 3 media-assistenttia vangittu ja 61 verkkojournalistia ja bloggeria vangittu. (Lähde: RSF 20.10.2006.)

Näin teknokraattina sitä kuvittelee välillä, että mahdollisuus anonyymiin kommentointiin on tärkeää, mutta jos ollaan edetty sinne missä on pakko esiintyä anonyymisti, niin silloin ollaan jo liian pitkällä. Yhteiskunnan tehtävänä on suojata jäseniään niin, ettei anonyymiutta tarvita ja journalistit ovat tässä näkyvimpänä etulinjana kertomassa suojan murentumisesta. Kun jossain toimittajia katoaa, kuolee tai vangitaan niin se kertoo, että siellä meitä taviksia on uhanalla myös anonymiteetistä riippumatta.

Yhteiskunta olemme minä, sinä... me kaikki globaalisti.

http://eu.amnesty.fi/


EDIT: kuva on Kari Haakanan ottama.

torstaina, lokakuuta 19, 2006

Media mobiilissa netissä 19.10.2006

Tein pienen koosteen mitä mobiilisivuja eri media-alan toimijoilta löytyy ja on jännä nähdä paljonko lista on pidempi ensi vuonna. Linkit on koostettu omilta, 4mobile.net, eTampere, pda-linkit.net ja Juhan PDA-linkit sivuilta.

Audio & Video

Lehdet

Talouslehdet


Tietokonelehdet


Muut lehdet


Muuta:

  • Digitodayllä on 'Digitoday Mobile' -uutissovellus
  • HS, Yle, Talentum tms on mukana Kanavat -uutissovelluksen uutisissa
  • Tietokone-lehdellä oli oma Mobit -sovelluskokeilunsa vuonna 2005, mutta ainakaan nyt ei löytynyt sivuilta siihen linkkiä.
  • TeliaSoneralla (MobiiliTV) ja Elisalla (ElisaTV)on mobiili-TV kokeilunsa jotka perustuvat matkapuhelinverkon yli siirrettävään videostreamiin.

maanantaina, lokakuuta 16, 2006

del.icio.us / mobilicio.us

Nuih, nakuttelin mobiilipalvelut sivulla olleet jutut del.icio.us:iin ja sitten testasin tuota mobilicio.us:ia. Ihan kätsy on, tosin mobilicio.usissa saisi olla paremmat säätömahdollisuudet ulkoasulle.

Homma toimi about seuraavasti:
  1. Tee del.icio.us tunnarit ja asenna selainplugin myös.
  2. Tagita del.icou.usiin ne sivut joista pidät jollain tietyllä tagilla, itse käytin 'm_suosikit-tagia'. Del.icio.usiin lisäämäni mobiilipalvelut löytyvät täältä. Jos surffaa firefoxilla ja on del.icio.us-plugin asennettu, niin sivuja voi tagittaa myös menemällä halutulle sivulle ja täppäämällä 'tag' nappulaa navigointipalkissa.
  3. Kun halutut sivut on tagitettu, niin avataan puhelimen selaimella mobilicio.us:n sivu ja sieltä 'your bookmarks' linkki. Tämä kysyy ensin asetukset ja sen jälkeen 'your bookmarks' linkin takaa löytyy hakusivu, jolla voi hakea omia del.icio.us linkkejä valitulla hakusanalla. Oletuksena hakusanana on 'mtag', mutta kun siihen vaihtaa oman taginsa (esim. m_suosikit) niin saa listana äsken tagitetut omat linkit.
  4. Tämän jälkeen saatu sivu lisätään kirjanmerkkeihin, josta se on nopea avata.

Käyttämästäni muusta tagituksesta sen verran, että tagitin suomalaisia sivuja seuraavan logiikan mukaan.

  • mobiili = mobiililaitteisiin liittyvä suomenkielinen linkki
  • mobiilinetti = mobiililaitteille suunnattu www-sivu
  • mobilecss = tavallinen sivu, joka tarjoaa mobiilicss:n
  • lang:fi = sivu on suomenkielinen
  • aikataulu, tiedonhaku, jne = mihin sivu liittyy
  • Helsinki, Turku tms = mihin kaupunkiin linkki liittyy
Edit: korjattu kirjoitusvirheitä.

paw.nua fiksattu lisää

Äh, ei toiminut tuo idea siitä, että olisi pistänyt blogilistaan RSS-feedin seurattavaksi tiedostoksi, koska se päivitää aina kun muuttaa jotain vanhaa entryä ja aiheuttaa blogilistalle haamupäivityksiä. Ratkaisin tuon tekemällä erillisen tiedoston joka muuttuu, kun uusi entry tulee, mutta tuo ei tietenkään muuta tilannetta itse RSS-feedien kohdalla.

Olen tässä leikkinyt del.icio.us:lla ja ehkä sopiva ratkaisu tuohon olisi siirtää linkkilistat sen alle ja väsätä vain sopiva käyttöliittymä paw.nu:uun ja käyttää blogia vain infolle. Positiiviset puolet tuossa olisi.
  • Hyvät olemassa olevat työkalut linkkien hallintaan, browser integraatio jne.
  • Hyvät rajapinnat
  • Kätevä tapa saada hajautettua työtä joka linkkien ylläpidossa on.
  • myös joitain mobiiliclienttejä näyttäisi olevan.
Tosin folksomia vähän epäilyttää, tuolla saisi olla jotain newbie ohjeistusta miten tageja kuuluu käyttää ja mitkä on vakiintuneita tagituksia millekin. Mobiiliwebillä esimerkiksi tuntuisi olevan 'mtag', mutta kaikenlaisilla muillakin tageilla tuolla juttuja on.

Muita korjauksia:
  • Meta-tagit sivujen alkuun
  • title tekstejä paremmiksi
  • Yöllinen sivut rikkonut typo, joka jäi kun alkoi nukuttaa liikaa ja menin nukkumaan. (HUPS!)
  • statcounterin lisääminen paw.nu sivulle, seuraavaksi pitäisi varmaan kokeilla google analyticsiä

perjantaina, lokakuuta 13, 2006

Pawnua fiksattu

Vihdoin viimein sain fiksattua paw.nu:n pääsivujen mobiilileiskan, joka on ollut todo listalla jo muutaman kuukauden. Ulkoasu pysyi samana ja CSS on yhä kammottavaa, mutta jos kauneusseikkoja ei huomioida niin sivujen pitäisi olla oikean levyisiä gadgeteilläkin. Yllättävän korjauksen jouduin tekemään mainos/koristekuville jotka oli piilotettu CSS display:none :lla, mutta Series60:ntä mobile opera latasi ne jos small screen rendering oli päällä. Ilmeisesti kuvia ei ole mahdollista piilottaa CSS:llä, jos samalla haluaa sivujen menevän S60 Operan SSR:n läpi.

Lisäsin myös blogilistalle seurattavaksi tiedostoksi rss-feedin, joten toivottavasti sillä päästiin haamupäivityksistä eroon.

Kiinostaisi kuulla onko sivut ok Palmin, S60 3rd editionin tai Communikatorin selaimilla jos jollain lukijalla moisia vekottimia sattuu käsillä olemaan? Ja tietty saa nillittää jos sivut ei toimi.

Linkkejä talteen 1

keskiviikkona, lokakuuta 11, 2006

Royal Artist Club

Royal artist club sample image

This space belongs to mobile blogs made by the bands, only bands not by press, managers, record company pr persons or whatever.

Suurimmassa osassa MMS-kuvablogeista on vikana se, että vaikka kännyköillä on mahdollisuus instant julkaisuun niin ei ole mitään sanottavaa. Royal artist clubilla kamerat on artistien käsissä ja nettiin tulee varsin omanlaistaan settiä perustuen siihen, että tekevälle tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Tämä on jos ei mielenkiintoista, niin ainakin useimmiten koomista. Yhden päivän perusteella julkaistut kuvat näyttäisi olleen tissejä, viinaa, musiikkia, matkustusta ja työntekoa. ROK meininki siis ja vielä kun tuonne saisi pelkkien kuvien lisäksi myös audio ja videoclippejä samaan tapaan instant julkaistuna niin homma olisi TODELLA BUENO. :)

Vielä pidemmälle pohdittuna, niin gadgeteillähän saisi kaikenlaista muutakin julkaistua automaagisesti, kuten vaikka Johanin automaattiblogaajalla voisi tehdä tiivistelmän päivän tapahtumista alla olevaan tapaan. Tämä tietysti voisi alkaa ahistamaan yksityisyyden kannalta, mutta niin kauan kun kaikki on vapaaehtoista en näe exhibitionismissa mitään suurempaa ongelmaa. :)

----- CLIP -----
A day in Glanerbrug
The photos that I took today:
(09:38) Coffee table in Enschede (TI Office)
The weather that I enjoyed today: it has been overcast and windy in Enschede, 12-18C, with a relative humidity of 69%, there was 4.8mm of rain, a moderate breeze was blowing from north to northwest (24.0h). The cities that I visited today: Enschede (5.3h), Glanerbrug (8.5h). The places that I stayed in today: TI Office (5.2h), Home sweet home... (8.4h). The buddies that I met today: Caroline (3.4h).

----- CLIP -----