maanantaina, maaliskuuta 19, 2007

Vaalit tuli ja meni

Saatiin just sellainen eduskunta kuin ansaittiinkin, vai miten sanonta menikään. Muutosta tuli kuten toivoinkin, tosin vasemmisto ja vihreät olisivat saaneet menestyä paremmin. SDP:n ja Keskustan vaalitappio olisi saanut minun puolestani tulla kovempanakin.

Hieman lukuja:

Nyt kansanedustajaksi valittiin 47 alle 40 vuotiasta kansanedustajaa, joista 30 kappaletta on naisia ja 17 miehiä. Näistä alle 35-vuotiaita tai alle on puolestaan 10 miestä ja 18 naista. Kaikista 200 valitusta kansanedustajasta oli vain 98 vaivautunut vastaamaan irc-gallerian vaalikoneeseen, joka oli näissä vaaleissa se todellinen nuorten vaalikone. Vastanneista 98:sta 55 oli sitä mieltä, että internetin ennakkosensuuri on ok ratkaisu internetin laittomiin sisältöihin.

Lupaavia kansanedustajia meillä. Olisin kieltämättä toivonut Jyrki Kasvin seuraksi pääsevän edes muutaman internet-aktiivin, mutta kun ei äänestetä.

Suomessa vuoden 2003 eduskuntavaaleissa alle 30-vuotiaiden arvioitu äänestysprosentti oli 54%, joka tarkoittaa about 350 000 äänestäjää. Näissä vaaleissa äänestysprosentit vain laskivat. Vertailun vuoksi sekä Vasemmistoliittoa, että Vihreitä äänesti alle 300 000 äänestäjää. Sisään eduskuntaan olisi puolueen listoilta päässyt missä vain 5000 äänellä ja ilman puoluetta 15000 äänellä.

Eli suurissa kaupungeissa pystyttäisiin ihan helposti äänestämään kenet tahansa sisään ja muualla valitsemaan puolueiden listoilta kenet sinne eduskuntaan halutaan. Mutta kun ei äänestetä fiksuja tyyppejä valmiiksi sisään, niin sitten kirotaan kun kansanedustajat tekevät typeriä päätöksiä ja mennään marssimaan opintotuen korotuksen puolesta tai vastustetaan typerää tekijänoikeuslakia.

Sekö on sitten helpompaa?

Lista

3 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tuo alle 35:sten lista. Onko se vähän niin, että nuorista maalaisnuoret ovat käyneet äänestämässä ja kaupunkien pienipalkkaiset nuoret naiset? Oliko Kokoomuksella nuoria ehdokkaita?

zache_ kirjoitti...

Hmm, jotenkin on sellanen fiilis, että Keskusta vastaiskuna kaupungistumiselle (ja äänestäjiensä katoamiseen) antoi ihan oikesti tilaa nuorille naispolitikoille jo 2003 vaaleissa ja hallituksessa ministeripaikkoja myöten. Nyt kun nuoret naiset on jo oikeita poliitikkoja niin nyt niitä voidaan äänestää puolueessa yleisemminkin.

Kokoomuksessa ja SDP:ssä on minusta enemmän tits&ass -tyylisiä ääntenkerääjiä joista jotkut nyt sattuivat pääsemään läpi. Saas nähdä päästääkö Kokoomus jonkun nuoren valtaan nyt vaalivoiton myötä.

Vihreät ja vasemmisto lienee sellaisia, jotka on perinteisesti suht hyvin vetäny nuorten naisten äänet.

Hmm. Tätä kuitenkin varmaan lukee joku kuka tietää minua paremmin politiikasta, niin voisi kommentoida paremmalla tiedolla?

zachepda kirjoitti...

Äh, puhuimpas läpiä päähän tuossa yllä kun kirjoitin nopsaan.

Ts SDPlta on Heli Paasio ja muitakin nimekkäitä näyttäisi. löytyvän.-.

Sorry