keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2007

Tapaus Kathy Sierra

Tietokirjailija Kathy Sierra peruu ETech esiintymisensä ja kertoo syyksi blogiinsa tulleet tappouhkaukset ja vihjaa niiden taustalla olevan nimekkäitä bloggereita tai ainakin syyttää heitä naisvihamielisen ympäristön luomisesta. Muutama tuhat blogia on uutisoinut asian ja myös BBC, SF Chronicle, Wired, ZDNews jne noterasi tappouhkaukset. Mistä on kyse?

KÄKKERÖINNISTÄ, TROLLAUKSESTA, BLOGIRAIVOSTA

Alkuperäinen Kathy Sierran kirjoitus, josta asia lähti leviämään.


Sitten pari linkkiä mitkä lähes must, jotta ymmärtäisi mitä tuossa tapahtui. Tiivistettynä tyypit MeanKids:n ja UncleBobismin takana ovat sanoneet etteivät olleet lähettäneet tappouhkauksia. Heidän juttunsa oli olla ilkeitä kaikille.. Sivustojen tarkoitus oli olla luovaa anarkiaa, mutta MeanKids suljettiin, koska asiat karkasivat käsistä. UncleBobism oli toinen yritys samasta asiasta, mutta siinä asiat menivät pieleen vielä pahemmin ja ainakin yhden adminin tunnukset oli kräkätty ja hänen nimissään kirjoitettu sivuston ilkeimmät viestit.


Päivän kysymys on, että huomaavatko suomalaiset blogit asian ja pääseekö tappouhkaus valtamediaan Suomessa? Entä jos pääsee niin vaaditaanko nettianonymiteetin kieltämistä?

Edit: Asiat olivat karanneet käsistä luultua pahemmin. Alan Herrell aka Head Lemur ilmoitti ettei hän ei ollut kirjoittanut pahiten herjaavia viestejä UncleBobiin. DocSearls ja muut luotettavat henkilöt pitävät häntä rehellisenä.
Edit2: Linkit Kathy Sierran haastatteluun ja Violet Bluehen lisätty

5 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

http://newsvac.newsforge.com/
newsvac/07/03/29/1722245.shtml

"Make Internet Better By Killing Anonymity"

Mä en kyllä henkilökohtaisesti ymmärrä mikä ihmisluonteen piirre tai kulttuuri saa aikaiseksi tuollaista raiskaus- ja tappopuhetta. Onko tollainen siis jotain ilmaisunvapautta, vai? Kyllä minäkin pelkäisin kyseisen episodin uhrina.

zache_ kirjoitti...

No, henkilökohtaiset tappouhkaukset on tietty pelottavia ja paheksuttavia, laittomuudesta puhumattakaan. Siitä saa angstata minun puolestani ihan miten paljon vain ja pistää poliisit kahelien perään.

Tuossa on kuitenkin mukana sekin, että Kathy sanoo mukana olevan pari muutakin blogia jossa anonyymisti uhattiin tappaa ja mainitaan vielä iso kasa nimiblogaajia. Tästä jälkimmäisestä olen sitä mieltä, että Kathy veti tyylipuhtaat 'drama queenit' ja blogistan nieli syötin koukkuineen ilman, että erityisemmin olisi tarkistellut asioita.

Ja mitä tulee internetin parantamiseen anonymiteetin poistamisella, niin meankids/unclebob eivät olleet erityisen anonyymejä ja Kathy pystyy jo nyt säätämään salliiko anonyymejä kommentteja, joten ei se ainakaan tähän tapaukseen olisi auttanut.

Pari linkkiä
Meankidsin Heads First kirja-arvostelun kommentit googlecachessa -- "the only thing Kathy has to offer me is that noose in her neck size.", Canyon of pain ja passionate ja only passionate users... kommentit kokonaisena.

Kathy UncleBobissa vs kokoomus vaali-iltana netissä.

Dave Winer: Not looking for sympathy or anything

Halo Efekti kirjoitti...

Joo, mäkään en ole mikään sensuurin kannattaja.

Toisissa foorumeissa kommentointia ei voi kieltää kuten omassaan, mutta niitä ei ole pakko lukea. Jos täällä netissä esittää mielipiteitään kovin innokkaasti tai pyrkii julkisuuden valokeilaan, on selvä että tulee huomatuksi ja saa sitten vastakaikua sellaisiltakin tahoilta mihin ei reaalissa haluaisi olla missään yhteyksissä.

Mulla itsellä on se hyvä puoli että koko nettiolemiseni perustuu vapaa-ajan- ja harrastustoimintaan - jos rupeaa tuntumaan liian angstaavalta voi häipyä takaisin reaaliin ja pamauttaa bloginsa bittiavaruuden historiaan, mutta sellaisilla jotka ovat täällä töissä on tietysti aivan eri asia.

Minusta tässä episodissa on itse asiassa kaikkein mielenkiintoisin pointti nämä näiden oletettujen uhkailijoiden identiteettikaappaukset. Toihan olis nettiammattilaiselle aika karmaiseva skenaario. Voi tosin olla että sekään ei ole totta vaan siellä on tapahtunut tilapäiseen mielenhäiriöön verrattava herpaantuminen esim. stimulanttien käytön johdosta ja sitä yritetään selitellä sitten tällä verukkeella.

Siis moneltakin kantilta mielenkiintoinen episodi.

En kyllä pidä luultavana että omalle kohdalle tuollaista on tulossa, vaikka olenkin ominut itselleni tilan myös virtuaalissa.

zache_ kirjoitti...

Niin, nuo keskustelussa mukana olevat tyypit on näkyvämpiä kuin suurin osa suomalaisista julkkiksista, joten ne vetää yhtä lailla kaheleita puoleenkin.

Omasta mielestäni on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan 'gender bias' -keskustelu blogien/tietotekniikan osalta kääntyy ja väsätäänkö joku 'code of blogging'. Tässä oli vähän aikaa sitten oli vastaavaa keskustelua wikipediassa, jossa on blogien tapaan suht sama osuus kirjoittajista kumpaakin sukupuolta. Tosin siinä ei kait mitään muuta konkreettista ilmennyt kuin, että naiset saa helpommin hulluja stalkkereita peräänsä ja osallistuvat julkiseen keskusteluun vähemmän. Tässä Kathy jutussa puolestaan on paljon kovempia mielipidevaikuttajia mukana, joten saas nähdä mitä tapahtuu.

Halo Efekti kirjoitti...

Niin, "gender bias" - uusi sana mulle, ei ole monasti tullut eteen.

Minä olenkin naiseksi vähän outo... Työskenneltyäni 20 vuotta täysin miesvaltaisella alalla ainoana naisena Suomessa minusta tuli sellainen "tasa-arvoisempi kuin muut".

Monet mun tutut naiset aina valittaa että ne joutuu aina kahvinkeittelijän ja aputytön asemaan miesten seurassa. Mä taas tein siellä duunissa muutaman kerran niin (ilman mitään erityistä agendaa) että kurkkasin kahvihuoneen ovelta että "jaa, kukaan ei ole keittänyt kahvia" ja läksin takaisin töihini kunnes pari miesinssiä otti sitten opikseen ja keittelivät kahvit jatkossa. Sitten joskus juhlapyhien aikaan menin etuajassa ja keittelin vuorostani mokat ja kaikkien mieli pysyi hyvänä.

Se on pitkälti kyllä asennejuttu ja tuollaiset erilliset sähköpostilistat minusta vaan pönkittää sitä iänikuista sukupuolirooliasetelmaa.