tiistaina, lokakuuta 31, 2006

DRM-vapaata musiikkia

Creative Commons DJ

IRCissä oli keskustelua siitä mistä löytää DRM vapaata musiikkia, niin pistän pientä koostetta tähän. Miksi listaan juuri DRM vapaata? Oma syyni on laiskuus ja käytännöllisyys. Haluan omistamani musiikin soivan koti-/ autostereossa, DVD- tai MP3-soittimissa ilman säätöä ilman, että sitä varten tarvitsen ohjeita. Puhumattakaan siitä, että haluan pystyä avaamaan biisit vaikka editoriin jos niin haluan. Tämä tarkoittaa käytännössä MP3:sta tai vanhaa kunnon CD:tä.

Kaupallisia syitä kaipaaville esimerkki jenkkilästä.

Amerikassa MP3-soittimista on 78 % iPodeja, joissa suojaustekniikoista toimii vain Applen FairPlay DRM. Sitä nettimusiikkikaupoista saa käyttää vain Applen oma iTunes. Muut kaupat saavat tyytyä muihin suojaustekniikoihin, jotka eivät iPodeissa toimi. Tästä syystä Applen markkinaosuus digitaalisen musiikin markkinoilla on 61 %, seuraavana tulee suojaamatonta musiikkia myyvä eMusic 12% markkinaosuudellaan. Nämä ovatkin sitten ainoat isot kaupat jotka myyvät iPodeissa toimivaa musiikkia ja loput tappelevat jäljellä olevasta neljänneksestä (via Ars Technica).

Mitenköhän Suomen luvut menevät, meinaan HS:n Musiikkilataamo ja Anttilan NetStore myyvät myös lähinnä WMA suojattua musiikkia... mutta josko lopettais tylsän pohdiskelun ja listais niitä kauppoja.

Nettimusiikkikaupat

eMusic

Vanha (1995) perustettu nettikauppa, jonka liiketoiminta perustuu kuukausimaksuun (13e/kk 40 latausta, 17e/kk 65 latausta, 21e/kk 90 latausta). Valikoima on keskittynyt mainstreamin ulkopuolelle (jazz, indie, klassinen, elektroninen... ). Sivustolla on myös palkattuja musiikkitoimittajia ja muita oheisjuttuja pelkän kaupan lisäksi.

  • Formaatti: MP3 korkealla bitratella.

Magnatune

Myy valikoitujen(=laadukkaiden) artistien musiikkia periaatteenaan "We Are Not Evil".Periaate tarkoittaa sitä, että ostaja voi valita paljonko levystä maksaa (4-14e) ja että puolet summasta menee artistille. Muita siistejä juttuja on, että musiikin voi kuunnella kokonaan etukäteen, 128k MP3:t ovat CC-lisensoituja ja ostolaadusta riippumatta saa ostetun biisin jakaa kolmelle kaverille kanssa. Podcastaajat saavat käyttää musiikkia vapaasti.

  • Formaatit: WAV,VBR MP3, AAC, FLAC, OGG

Calabash Music

Calabash music on maailmanmusiikkia myyvä mp3 kauppa. Hinnoittelu on - 0.99e per biisi, 8e 10 biisiä tai 15e 20 biisiä. Rahasta menee puolet artisille ja musiikista on 60sekunnin samplet.

  • Formaatti: MP3 160-192 bps

Levyvirasto

Suomen "Magnatune" jonka periaatteena on, että sivujen kautta "levyjä myyvät artistit ja riippumattomat levy-yhtiöt itse" ja myyntihinnasta suurin osa (70 %) menee heille. Suurin osa materiaalista on CD:nä, mutta osa on myös suoraan netistä ladattavissa.

  • Formaatti: 256k MP3.

Out O' Site

"Out O' Site on musiikki- ja taidesaitti, jossa samanhenkiset kuluttajat ja artisit (jotka ovat enemmän tai vähemmän kypsyneitä siihen mitä "mainstream-establishmentti" tarjoaa) tapaavat toisiaan.". Erikoista materiaalia siis.

  • Formaatti: 128k MP3 ja hinta 1e/kpl alle 5minuutin tiedostoille.
Ilmaista musiikkia

ccMixter

ccMixter on iso Creative Commons lisenssillä varustetun musiikin hakemisto. Jaottelu on tehty tageilla käyttäjien tekemällä pisteytyksellä.

  • Formaatti: MP3

Telemusicvision

Telemusicvision on videoblogi jossa on (LoRes) iTunes ja (HiRes) DemocracyTV -syötteet. Videoiden laatu (sekä sisältö, että kuva) on hyvää, mutta päivitystahti on valitettavan vaatimaton. Sisällöstä sen verran, että kuuluisista artisteista ainakin Belle and Sebastianin videoita näyttäisi löytyvän.

  • Formaatti: MP4 video

Jamendo.com

Jamendo on sosiaalinen musiikkisaitti ja musiikin organisointi pohjautuu käyttäjien tekemiin tageihin. Jameidossa oleva musiikki on Creative Commons tai Free Art lisensoitua ja sivuilta löytyy myös lahjoitusjärjestelmä, jolla tukea pitämäänsä musiikkia.

Internet Archive: Music & Arts

Internet archivesta löytyy tekijänoikeudellisesti vapaita teoksia, jotka ovat joko tekijänoikeudellisesti vanhentuneita tai sitten Creative Commons, Free Art tyyppisten lisenssien alaisena jaossa.

Mixeri.net

"Mikseri.net on Suomen suurin vapaan musiikin jakeluun erikoistunut sivusto. Artistit voivat lähettää kappaleitaan sivustolle koko maailman kuultavaksi. Rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja arvostella biisejä. Kappaleita kuunnellaan useita miljoonia kertoja kuukaudessa. " Eli ihan mitä tahansa Teoston ulkopuolista musiikkia loistavasta totaaliseen kuraan.

  • Formaatti: 128k MP3
Kahvi Collective

"Kahvi is a Netlabel with a mission to gather and provide free electronic grooves.", Wikipedia. Sivuilla oleva musiikki on Creative Commons -lisensoitua. Kahvi Collectivella on myös podcast.

  • Formaatti: OGG, MP3
Musiikkiarvosteluja

CC:365

CC:365 on Indieish.com:n blogi, jossa esitellään kerran päivässä yksi Creative Commons -lisenssillä varustettu kappale. Tämä on se mitä jää jäljelle, kun ccMixterin tai archive.org:n tapaisista jättiläissivustoista suodatetaan vain hyviä biisejä eli paikka, jossa on hyvin erikoista musiikkia.

  • Formaatti: MP3
PodSafe Audio, Podsafe Music Reviews, Podsafe Shownotes

PodSafe Audio on sivusto, joka pitää katalogia podcast ystävällisesti lisensoidusta musiikista. PodSafe Music Reviews arvostelee ja PodSafe Shownotesissa listataan podcasteja.
  • Formaatti: MP3
Podsafe music networks

PMN on sivusto joka listaa ja myy musiikkia podcasteissa käytettäväksi

Ei kommentteja: