tiistaina, lokakuuta 21, 2008

Viva la France

”Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ja sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) osallistuvat ensi perjantaina (24. lokakuuta 2008) EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostoon... ....EU-puheenjohtaja Ranskan esityksen mukaan internet-yhteistyön tiivistäminen eri EU-maiden kesken aloitettaisiin Europolin puitteissa. Suomi kannattaa ehdotusta. Ranska esitti heinäkuussa tehostettua tietoverkkorikollisuuden torjuntaa, ja nyt ollaan Pelttarin mukaan ottamassa pieni askel eteenpäin tässä suunnitelmassa.”

Ajattelin skipata itse uutisen käsittelyn ja tarttua tuohon Ranskan johdolla menemiseen, mutta lukekaa tuo alkuperäinen uutinen tai sen lähteenä käytetty sisäasiainministeriön tiedote.

Ranskan oma tehostettu tietoverkkorikollisuuden torjuntaohjelma meinaan pitää sisällään vähän muutakin kuin punaisia nappeja ja ilmoitusten vastaanottajia. Taustalla asiassa on Ranskan sisäministeri Michele Alliot-Marien suunnitelma (konekäännös vnunet.fr:n uutisesta) Ranskan EU puheenjohtajakaudella sisään ajettavasta internetin kontrolloinnista.

Ranskassa suunnitelmaan kuuluu kaikkien sivistyneiden länsimaiden tavoin nettisensuuri, mutta lapsipornon lisäksi netistä suodatetaan pois myös terroristit ja rasistit. Näiden lisäksi Alliot-Marien puheissa on mainittu puuttuminen yleisesti tietoverkkorikollisuuteen ja uhkapelisivustoihin. Toisaalla läpi meni aloite pro-ana sivujen kieltämisestä.

Sensuuria enemmän kapinointia on kuitenkin saanut päätös EDVIGE tietokannan perustamisesta, johon saa kerätä tietoja kaikista yli 13 vuotiaista ranskalaisista. joiden arvellaan aiheuttavan häiriötä tai olevan muuten vaan mielenkiintoisia (esimerkiksi poliitikot, julkisuuden henkilöt jne.). Kerättäviä tietoja ovat lupaavasti esimerkiksi ystäväpiiri, poliittiset mielipiteet ja seksuaalinen suuntautuminen. Kaikkea hyödyllistä siis.

Muita keinoja internetrikollisuuden kitkemiseen on uusi salakuuntelu- ja teletunnistetietojärjestelmä jolla teletietoja saa selville lennossa, poliisien oikeus murtautua oikeuden päätöksellä tietokoneille ja tietoverkkoihin. Vaatimuksiin kuuluu myös wlan-verkkojen ja nettikahviloiden teletietojen säilyttämisestä (ja käyttäjien tunnistuksesta?). Identiteettivarkauksista on luvassa kovat rangaistukset. Myös tekijänoikeuslakeja on pyritty koventamaan, mutta se puoli ei ole edennyt, ei vaikka Sarkozy yritti tunkea sitä b-rapun kautta väkisin jopa EU:n Telecoms packageen.

Mitä Euroopan Unioniin muuten tulee, niin huhtikuussa päätettiin oikeusministerikokouksessa kieltää terrorismiin houkuttelu ja pommiohjeiden levittäminen internetissä. Tätähän Franco Frattini vuotta aikaisemmin lupaili. Tosin jos terroristit alkavat loppua kesken, niin ennustaisin Ranskalaiset aikovan nakittaa myös tavisrikolliset Europolin Check the webille. Lisäksi Europolin työkaluihin kuuluu myös Circamp, jonka käytännön toteutuksia ovat jäsenvaltioiden kansalliset nettisensuurit. Ja jos Ranskan mallin mukaan mennään niin tuntuisi loogiselta yhdistää nämä kolme asiaa.

Mut ensi viikonloppunahan se nähdään mitä ne Pelttarin lupaamat pienet ranskalaiset askeleet on.


PS: jos joku huomasi eilen unpublishauksen, niin jaoin tekstin kahteen osaan. koska se oli käyttökelvottoman pitkä. Julkaisen lopun joskus myöhemmin.

2 kommenttia:

Petja kirjoitti...

Minusta Ranska jää pahasti puolitiehen, niitten pitää kiletää myös tasavaltaa ihannoivan saastan levittäminen

zache_ kirjoitti...

Kyllä, kuvittelevat vielä harhaisesti, että olisi muka luvallista väittää kaikkien olevan tasa-arvoisia. Moisista ajatuksista tuli viimeksikin vain sotkua ja päidenkatkomisia eikä sitä voi enää toistamiseen sallia.