sunnuntaina, lokakuuta 26, 2008

Isovelipalkinnot jaettu

Eilen Helsingin kirjamessuilla Effi jakoi vuosittaiset isoveli-palkintonsa parhaiten Orwelilaista valvontayhteiskuntaa kehittäneille ihmisille ja organisaatioille. Onnelliset voittajat olivat:

Lars Henriksson, yksilösarja
  • Effin perustelut: Internetsensuuri
  • Oma kommentti: Lars on nettisensuurin kasvot, mutta osuvampi kohde olisi ollut nettisensuuria vuosikaudet valmistellut virkamies/virkanainen, jolloin olisi tullut paremmin esille se miten on mahdollista ajaa läpi perustuslakien vastaisia lakeja jäämättä kiinni jos vain pokkaa riittää.
Mika Illman, yksilösarjan toinen sija
  • Effin perustelut: sinnikkäät, demokratian periaatteista, syyttäjän toimenkuvasta ja teknisistä realiteeteista välittämättömät pyrkimykset sananvapauden rajoittamiseksi Internetissä.
  • Oma kommentti: Ilman on siis se kuka ehdotti keskustelupalstoille valvojia, syyttäjänä nettirasismioikeusjutuissa jne. Tehnyt väitöskirjan rasismista internetissä ja sen rajoittamisen tarpeellisuudesta. Ahkera mies siis.
Opetusministeriö, yhteisösarja
  • Effin perustelut: "sähköisenäänestysjärjestelmän aggressiivisesta ajamisesta ja tehokasta viranomaistoimintaa haittaavan tietosuojan heikentämispyrkimyksistä."
  • Oma kommentti: Low-tech kuntavaaleissakin onnistui äänestyspaikalla pari ehdokasta saamaan saman ehdokasnumeron vaikka homma on ns. pomminvarmaa. Salaiset suljetut äänestysjärjestelmät puolestaan ovat kaikkea muuta kuin pomminvarmoja.
TietoEnator, yrityssarja
  • Effin perustelut: Palkinto tuli äänestysjärjestelmän määrittelemisestä yrityssalaisuudeksi vieläpä niin ettei salassapitosopimuksen kirjoittamisen jälkeen ilmenevistä ongelmista saa kertoa ulkopuolisille.
  • Oma kommentti: Bonuksena vaikka äänestysjärjestelmä on yrityssalaisuus, niin itse äänestäminen ei enää olisi tai vaihtoehtoisesti ei olisi mitään mahdollisuutta tarkistuslaskentaan.
Winston Smith -palkinnon sai hakkeri Harri Hursti äänestyskoneiden analysoimisesta ja niiden ongelmien suoraselkäisestä julkistamisesta. Uutinen Harri Hurstista ja Yhdysvaltain vaaleista.

Ei kommentteja: