lauantaina, joulukuuta 15, 2007

TYP on kuollut, kauan eläköön TYP!

Lex Karpela tekijänoikeuslakimuutoksen tienoilla syntynyt Tietoyhteiskuntapuolue näemmä lopettaa toimintansa syyskokouksessaan . Eipä sillä, hiljaiseloa se on viettänyt muutenkin. En itse ollut mukana TYP:n toiminnassa, mutta kommentoin sitä nyt näin ulkopuolisen silmin..

Masinointi-mielenosoituksen jälkeen Tekijänoikeusblogi, TYP, TKVK, EFFI jne jne ja jokunen blogi olivat ne keskusteluareenat jossa valtamedian ulkopuoliset näkemykset tietoyhteiskunnan kehittämisestä pääsivät ääneen. Näistä Tekijänoikeusblogi oli se, joka keskitti "massojen" huomion, loppujen ollessa niitä tahoja joissa tapahtui keskustelua ja muokattiin ajatuksia tekstimuotoon jne. Ilman näitä muita Tekijänoikeusblogi olisi ollut turha, koska ei olisi ollut mitään mitä näyttää tai kommentoida. Eli minun näkemykseni mukaan TYP:in funktio oli juuri niiden pamflettien teko joita se teki eikä poliittiseen valtaan pääsy. Siten en myöskään pidä TYP:piä mitenkään epäonnistuneena proggiksena vaikka se ei päässytkään eduskuntaan, vaan lähinnä aikansa lapsena.

Pakollinen vertailukohde TYP:lle lienee Ruotsin Piraattipuolue. Näitä kahta vertaillessa kannattaa muistaa, ettei Falkvingen poppoo ollut Ruotsissakaan ensimmäinen yrittäjä. Se on vain se josta olemme kuulleet, mutta Ruotsissa on ollut (ja on) useita eri wiki-, tietoyhteiskunta- ja piraattipuolueita joiden menestys on ollut vaihtelevaa ja kehitys evolutionääristä. Eli jos jokin juttu ei toimi, niin sitten kokeillaan jotain muuta ja väistämättä joku yrittäjistä onnistuu. Eli jos tuota pitää verrata Suomen tilanteeseen, niin vaikka täällä TYP lopettaa niin sen tilalle ovat jo tulleet uusina yrittäjinä Piraattiliitto ja Wikipuolue

Muuta:

Ei kommentteja: