torstaina, elokuuta 23, 2007

Hipit ja niiden lisenssit

Kuumailmapallo 1

Rupesin viime viikolla lykkimään ottamiani kuvia Wikimedia Commonsiin, Wikipedian isoon media-arkistoon ja huomasin muutaman mielenkiintoisen seikan. Yksi moinen oli kaupallisen käytön kieltävien kuvien kelpaamattomuus Commonsiin tai Wikipediaan.

Tässä on tietysti taustalla se, että Wikipedian on tarkoitus olla vapaa eikä ilmainen ja käytetyn lisensoinnin tarkoitus taata se. Vapauteen kuuluu se, että materiaalia voi kuka tahansa käyttää miten haluaa, myös kaupallisesti ja tämä pätee myös GPL:ään sekä useimpiin muihin avoimen lähdekoodin käyttämiin ideologisiin lisensseihin.

Samalla tämä rajoittaa pitkälti sitä mitä ylipäätänsä voi pistää Commonsiin. Esimerkiksi kiinteästi sijoitettujen taideteoksien, kuten patsaiden kuvia voi Suomessa ilman lupia käyttää epäkaupallisesti, mutta Commons ei niitä tuosta rajoituksesta johtuen huoli. Nyrkkisääntönä voisi olla, että ilman asianmukaisia lupia Commonsiin sopimatonta on kaikki mistä kuvittelet tulevan sanomista jos sitä käytetään Keskustan vaalimainoksessa.

Todellisuudessa tietysti kansallisissa Wikipedioista löytyy iso kasa CC-NonCommercial kuvia epäkaupalliseen käyttöön rajattuna ja Commonsissakin lähinnä reagoidaan asioihin sitä mukaa kun ylläpitäjät niitä huomaavat. Esimerkiksi kuvia kirjojen kansista ja patsaista tuntuisi piisaavan vaikka teknisesti ottaen niiden pitäisi olla kansallisissa Wikipedioissa Fair use tai sitaattioikeus tageilla varustettuna.

Noh, minkäs teet kun aktiivisia ylläpitäjiä on vähemmän kuin kuvien tallettajia eikä tuossa yleensä rikota kuin Wikipedian sisäistä ohjeistusta. Lisäksi Commons on arkistona ylivoimainen verrattuna kansallisten wikipedioiden vastaaviin. Tosin Flickriin verrattuna tekisi mieli Commonsia käyttäessä itkeä. On Commonssissa hyviäkin puolia. Siellä järjestetään, poistetaan ja geotagitetaan kuvia koko ajan, joten se on kammottavasta käyttöliittymästä huolimatta sisällöltään varsin mukava tietokanta avoimen lähdekoodin projekteille.

Noh anyway, pointti tässä kirjoituksessa on se, että jos haluatte mahdollistaa esim Flickr-kuvien käytön avoimen lähdekoodin projekteissa, kuten Wikipediassa tai Ubuntussa, niin kuvien kaupallinen käyttö pitäisi olla sallittuna. Ja mikäli ahdistaa, että joku hyötyy kuvista korvauksetta niin Creative Commons lisenssien ShareAlike - kohta (vaatii johdannaisten olevan samalla lisenssillä) rajoittaa pois moraalittomimmat välistävedot.

Ei kommentteja: