keskiviikkona, toukokuuta 16, 2007

Draamaa Ylen nettisivujen osalta

Illalla oli hetken flashback vuodelta 2003. Tällä kertaa kiersi netissä linkit Ylen webbipalvelimen konffitiedostoihin, tosin olivat ajalta < 2002, mutta toisin kuin iltalehden uutinen sanoi niin ihan aitoja olivat, vähän vanhoja vain. Vähän hepposessa on luottamus ylen ylläpitoon, kun kenellekkään ei edes tullut mieleen se etteikö tiedostot voisi olla ollut tuoreita tai etteikö Yle olisi voinut sössiä tietoturvaansa yhtä pahasti kuin viimeksi. Tälläkertaa ei ollut ja ylläpito suhtautui huumorilla kokeilijoihin (esim tässä /etc/passwd sisältö kun adminit alkoivat reagoimaan). Muitakin eroja oli, kun Ylen ylläpidolle viitsittiin kertoa (mp3) reijästä useankin ihmisen toimesta.

Muutakin draamaa oli. Joku teki tutkivaa journalismia, että Piratox nimellä kulkeva DDossia harrastava scriptkiddie olisi Ylen DOS hyökkäyksen takana. Huomisen lehdet varmaan kertoo, että onko tyyppi syyllinen vai ei. Luultavasti ei. Sen puolesta, että tyyppi olisi pelkkä suunpieksijä, puhuu se, että F-Securen Mikko Hyppönen on sanonut kl 20:30 TV-uutisissa (Kohta: 03:10:00) hyökkäyksen takana olevan jonkun itä-eurooppalaisen ryhmän (Team Elite) ja liikenteen olevan tiedostojen siirtoon käytetyn p2p protokollan (bittorrent?) liikennettä.


15.5.2007 Kl 22:00: Lisäys Piratox tapaukseen: Mikael Alanko, jonka palvelinta käytettiin hyökkäyksessä Yleä vastaan seuraa tilannetta ja on sitä mieltä Piratox lavastettiin syylliseksi. Ainakin toistaiseksi hänen bloginsa kuulostaa luotettavammalta lähteeltä kuin HS:n irkki juoruista koostettu "uutinen", joka on sisällöltään about sama kuin huomattavasti varauksellisemmin kirjoitettu Tietokonelehden aamuinen spekulaatio.

15.5.2007 kl: 22:10 Lisäys2: Mikko Hyppönen korjaa Ylen uutisessa HS:ssä ollut lausuntoaan siten, että syyllisiä voidaan myös yrittää lavastaa.


--------------------------------------
PS: tämä posti lähetetty Flock:lla, Web 2.0 Firefoxilla.

Lisäys: Kari haakanalla on mielenkiintoinen keskustelu menossa netin moderointipakko ehdotuksesta. Tsekatkaa se.

Ei kommentteja: