lauantaina, marraskuuta 22, 2008

Tulevaisuus taas lähempänä

Jatketaan lainauksilla, tällä kertaa Ficomilta (via Suviko)

Teräväpiirto- eli HDTV-lähetykset ovat jo alkaneet kaapelitelevisioverkoissa. Ohjelmiensa laittoman jakelun estämiseksi kansainväliset ohjelmayhtiöt vaativat, että teräväpiirto-ohjelmien katseluun tarkoitetut laitteet ja ohjelmakortit linkitetään yhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan ohjelmakortille avattu HDTV-kanava näkyy vain siinä HDTV-sovittimessa tai integroidussa teräväpiirtotelevisiossa, johon kortti on määritelty. Ohjelmakortin ja HD-sovittimen linkitys on jo yleisesti käytössä muualla maailmassa.

Varmistaakseen, että ulkomaisilta ohjelmayhtiöiltä saadaan korkeatasoista teräväpiirto-ohjelmistoa - esimerkiksi elokuvia - myös Suomeen, FiComin kaapelitelevisiotoimikunta on käynnistänyt yhteisprojektin vaaditun korttilinkityksen käyttöönottamiseksi.

Elikäs ideana on se, että ainoastaan riittävän tehokkaalla kopioestoilla varustetut laitteet saavat kortin ja jos jälkikäteen ilmenee, että esto ei ole riittävän tehokas, niin kortti voidaan sulkea. Eli laite pimenee jos sillä voikin kopioida ohjelmia vapaasti. Lisäksi yksilöllisillä korteilla halutaan mahdollistaa alkuperäisten kopioiden tekijöiden jäljitys.

Ja koska haluamme, tai ainakin minä haluan katsoa, HD kanavia kaikilta laitteeltamme, niin siinä sivussa laitelinkitys ja rautatason kopiosuojaukset leviävät kaikkeen uuteen viihde-elektroniikkaan. Myös tietokoneisiin ja niistä käytettäväksi vaikkapa nettivideoissa. Visiona tulevaisuudesta edelläkävijänroolissaan Apple näyttää meille käyttörajoitetun tietokoneen jo tänään.


Ja vaikka virallisen retoriikan mukaan tarkoituksena on estää ohjelmien laiton jakelu, niin pesuveden mukana menee myös lapsi eli muun muassa mahdollisuus arkistointiin, kotikopiointiin ja lainauksiin. Näitä meinaan ei oikein voi toteuttaa jos kopiointi on tehokkaasti estetty. Tämä tosin ei liene bugi vaan suunniteltu ominaisuus.

Ei kommentteja: