torstaina, marraskuuta 29, 2007

Wikiuutiset avattu

Näemmä ikuisuuksia Wikimedia Incubator-limbossa pyörinyt Wikiuutiset.fi on siirtynyt oikeaksi wikiprojektiksi. Suuri kysymys tietysti on, että riittääkö tuolle aktiivisia editoijia (nyt siellä on 5-10) , jotta siitä kehittyisi elävä uutissivusto. Tosin uutissivustona toimimisen rinnalla päämääränä on myös toimiminen puskurina, jonne ohjata nyt wikipediaan tulevat, mutta sinne "tietosanakirja mielessä" soveltumattomat uutisartikkelit ja siirtää jälkikäteen kiinnostavat Wikipediaan.

Itse pidän Wikiuutisia mahdollisuutena kokeilla erilaisia tapoja uutisointiin.

Esimerkiksi sen sijaan, että copypastetettaisiin jatkuvalla syötöllä muista uutislähteistä tulevia uutisia, niin Wikiuutisissa voitaisiin vaikka keskittyä päivittäin yhteen kotimaisesta mainstream mediasta riippumattomaan aiheeseen ja tehdä siitä kunnon uutinen. Nämä harvakseen kirjoitellut uutiset voitaisiin edelleen välittää syötteillä uutiskeräimiin, jolloin uutisten laatu olisi määrää merkityksellisempää.

Toinen voisi olla, että mikäli blogaajat tai kansalaismedian edustajat saavat järjestäytynyttä uutisointia (via) aikaiseksi, niin Wikinewsiä voitaisiin käyttää alustana, jossa alkuperäisen kirjoituksen rinnalle muokattaisiin yhteisöllisesti toinen versio. Idea hommassa olisi siis se, että otetaan perinteisen median kannalta"marginaalisia" tai "epäluotettavia", mutta kiinnostavia uutisia, suodatetaan sisältö vertausarvioinninläpi ja katsotaan lopputulos. (Pitäisi vaan olla sopivia uutislähteitä tähän)

Kolmas mitä Wikinewsillä voisi tehdä uutta on asioiden pitkäaikainen mediaseuranta. Sen sijaan, että uutinen kirjoitetaan ja tehdään tapahtuman edetessä uusi, niin Wikinewsissä uutinen voisi olla etusivulla niin pitkään kuin tapahtuma on pinnalla ja siitä näkisi koostetusti mitä uutta on tapahtunut ja olennaiset linkitykset muille sivuille.

Anyway. Toimiakseen Wikiuutisten toimintatavan on pakko erota netin copypasteuutisoinnista tai muuten se vain hukkuu sontaan eikä saa mielekkäitä määriä editoreita, joten saas nähdä millaiseksi tuo muodostuu.

2 kommenttia:

sijainen kirjoitti...

Kevyesti wikiuutisia sivuten:

Tulipa mieleeni, että nämä uudet kansalaismediat, kuten blogit, wikiuutiset, podcastit, ovat kovin uusia juttuja ja teknisesti vieraita suurelle osalle kansasta. Silti tässäkin pienessä ja kylmässä maassa olisi tolkuton määrä potentiaalia tuottaa nettiin valtamedioiden rinnalle kansalaismediaa. Kysymys on vain uudenlaisen tiedonvälityskulttuurin omaksumisesta ja teknisten taitojen oppimisesta. Jälkimmäinen voidaan opettaa suhteellisen helposti, mutta ensiksi mainittu on hieman hankalampi. Luultavasti vasta luonnollinen poistuma ja teknologiaorientoituneiden sukupolvien vanheneminen vakiinnuttavat kansalaismediat suurille massoille. Toivottavasti olen väärässä tämän suhteen.

Mitä tulee tekniikan opettamiseen, niin perusopetus ei nykyisellään pysty siihen haasteeseen vastaamaan millään. Sen sijaan kansalaisjärjestöt ja kansalaisopistot voisivat olla avainasemassa. Ajatellaanpa esimerkiksi, että kansalaisopiston kautta järjestettäisiin Kansalaismediataitojen kursseja. Varmasti tällaiseen voisi saada jotain rahoitustakin.

Tarmo Thorström kirjoitti...

Niin tuo edellinen kommentti on allekirjoittaneen. Huomasin vain, että bloggerin asetukseni olivat aika vanhoja ja tuommoinen nimimerkki kuin sijainen oli vielä käytössä...

Noh, nyt sekin päivitetty.