tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Kokemuksia Turun kaupunginkirjaston sähkökirjasta


Turun kaupunginkirjasto aloitti syyskuussa sähkökirjojen lainauksen asiakkailleen ja kävin viime viikolla lainaamassa yhden Bebookin. Olin mahdollisesti ensimmäinen lainaaja. Kirjaston ja Ylen uutisen perusteella sähkökirjojen lainaussysteemi on seuraava:

Lainattavia laitteita on 7, joista voi lainata yhden 14 päivän ajaksi. Lainaa ei voi uusia eikä laitteita voi varata eli niitä lainataan sen mukaan miten niitä sattuu olemaan paikalla. Mitään panttia ei ole, mutta jos rikkoo laitteen niin se kustantaa 280 euroa. Merkiltään laitteet ovat Bebookkeja ja joukossa on ainakin yksi Cybook.

Laitteissa on valmiiksi kirjaston ennalta valitsemia tekijänoikeusvapaita kirjoja (lista täällä, pdf), jotka eivät valitettavasti ainakaan lainaamassani laitteessa rivittyneet oikein. (kuva virheellisestä rivityksestä). Käytännössä ongelma johtuu kirjaston käyttämästä plaintext tiedostomuodosta jossa käytetty rivinpituus on liian suuri. Asia korjaantuisi helposti vaihtamalla tiedostomuotoa.

Henkilökohtaisesti Kalevalan rivittyminen väärin ei ole mikään suuri ongelma, koska laiteeseen laitteeseen voi myös kopioida haluamiaan kirjoja. (esim Bebookin sivuilta). Tiedostojen siirto tapahtuu joko SD-muistikorttien avulla tai liittämällä Bebook USB-johdolla tietokoneeseen jolloin se näkyy tietokoneelle tavallisena massamuistina (muistitikun tapaan).

Kokeilun perusteella laite tukee todella laajasti eri tiedostomuotoja ja siirrettävät kirjat voivat olla esimerkiksi pdf, html, mobi tai epub -muotoisia. Kuvat puolestaan voivat olla ainakin harmaasävyisiä gif,png tai jpg .kuvia. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää ettei mikään värillinen sisältö toimi ja liian monimutkaiset/isot tiedostot saivat laitteen nopeasti käynnistymään uudelleen. (huom. laitteissa on vanha firmware ja päivitetty ohjelmisto varmaankin korjaisi osan vakausongelmista) Sarjakuvien kohdalla luettavuuteen auttaa lisäksi paljon kuvien skaalaaminen ennalta laitteen käyttämään 760x600 resoluutioon.

Suurimman vaikutuksen on tähän mennessä tehnyt laitteen uskomaton akkukesto ja näytön mukavuus. Jotain käsitystä laitteen soveltuvuudesta eri asioihin saa ehkä seuraavista kuvista:



Linkkejä

2 kommenttia:

kuppi kirjoitti...

Suhteellisen toimivan näköinen laite. Saattaa kyllä olla, että lainaukset tapahtuu itselläni ihan kirjamuodossa lyhyen lainausajan ja hirvittävän korvausmäärän takia :)

Kookas.fi: IT- ja mediauutiset kootusti

zache kirjoitti...

Jups, se on kyllä jännä miten vainoharhaiseksi jonkun toisen omaisuus tekee. Jos gadgetti olis oma niin en olisi yhtään niin ylivarovainen sen käsittelyssä. :)