torstaina, maaliskuuta 12, 2009

Satunnainen poiminta Lex Nokiasta osa 2

Näemmä Lex Nokian osalta juttuja tapahtuu yhä. Seuraavat tulivat internetissä vastaan äsken.


Vasemmistoliiton ryhmäaloite Turun kaupunginvaltuustolle

Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmän mielestä sähköisen viestinnän tietosuojalain eli Lex Nokian käyttöönottaminen kunnassa vaarantaa kuntalaisten ja kunnan työntekijöiden perusoikeuksia muun muassa rajoittamalla kunnan työntekijöiden yksityisyydensuojaa ja viestinnän tietosuojaa. Laki koskee yhteisötilaajan oikeutta käsitellä sähköisen viestinnän tunnistetietoja.

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki antaa yhteisötilaajille poliisia suuremmat oikeudet työntekijän tunnistetietojen saamiseen. Lain soveltaminen vaarantaa myös tiedotusvälineiden lähdesuojaa ja on ongelmallinen Euroopan ihmisoikeussopimuksen turvaamien ihmisoikeuksien kannalta. Useat oikeusoppineet, kansalaisjärjestöt ja poliisin edustajat ovat todenneet lain epäkohdat ja puutteet.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kantana on, että kunnan ei tule yhteisötilaajana soveltaa sähköisen viestinnän tietosuojalakia missään toimivaltaansa kuuluvassa asiassa, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Tämä koskee kunnan toimintaa työnantajana sekä esimerkiksi kunnan kirjastoja, oppilaitoksia, kunnan omistamia taloyhtiöitä, kuntien liikelaitoksia sekä kuntayhtymiä.

Edellä olevan perusteella esitämme, että kaupunginhallitus päättää, ettei Turun kaupunki ota missään toiminnassaan käyttöön Lex Nokiana tunnetun sähköisen viestinnän tietosuojalain mukanaan tuomia valtuuksia.

Turussa 9.3.2009

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Operaatio Kukkamyrsky.

Lex Nokia TV-mainoksen tehnyt porukka on nyt lähettämässä presidentille kukkaviestiä, jossa presidenttiä pyydetään hankkimaan korkeimmalta oikeudelta lausunto Lex Nokian perustuslaillisuudesta ennen lain vahvistamista.

Presidentti voi perustellusti näin tehdä, koska a.) kansalaisten perusoikeuksiin puuttuvaa lakia ei säädetty perustuslainvaatimassa järjestyksessä ja, b.) valtakunnan johtavat oikeusoppineet olivat järjestelmällisesti yhtä mieltä muutoksen ongelmallisuudesta.

Harmi vain etteivät ajoittaneet tätä naistenpäivään, mutta kivahan presidentille on kukkia lähettää muulloinkin.

EDIT: Kukkamyrsky loppui jo ja lähettivät 300eurolla kukkia ja presidentti hyväksyi lain. Helsingin Sanomien uutiset: Yksi, kaksi. Sivuhuomiona niin kukkamyrskyn sivut taisivat joutua eilen DDOS:n uhriksi.


Ei kommentteja: