maanantaina, elokuuta 25, 2008

Rekistereihin laitamme heidät

Esitys (HE /2008 vp) laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta. Lakia täydennetään eräillä erityisesti terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin talletettavia tietoja ja näiden tietojen luovuttamista koskevilla säännöksillä. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin sisältyvistä eräistä keskeisistä tiedoista muodostetaan Internet-selaimen kautta toimiva kaikille avoin tietopalvelu. Julkiseen tietopalveluun sisällytetään tiedot terveydenhuollon ammattihenkilön nimestä, rekisteröintinumerosta ja syntymävuodesta sekä tieto ammattihenkilön ammattipätevyydestä. Lisäksi lääkemääräyksen antajan yksilöivästä tunnuksesta ja sen käytöstä säädetään lailla. (L. Valtioneuvoston yleisistunto 21.8.2008)


Lakialoite ei ole vielä kerennyt eduskunnalle saakka, joten mitään tarkempia perusteluita tai pohdintoja yksityisyyden suojan osalta ei näyttäisi olevan vielä näkyvillä. Jotenka ei hutkita ennen kuin tiedetään mistä kyse, mutta heitetään sen sijaan kysymys. Edit: 31.8.2008, nyt on ja lisäsin alle linkin. 

Kun kerran tämä on lakeja säätävien virkahenkilöiden mielestä hyvä idea, niin saataisko me samalla vaivalla moinen julkinen ja kaikille avoin internethakemisto myös lakejasäätävistä virkamiehistä ja heidän työhistorioistaan sekä mahdollisista yhteyksistä intressitahoihin (vrt poliitikot)? Saataisiin kerralla läpinäkyvyyttä päätöksentekoon. :)

Linkkejä:

2 kommenttia:

Qtea kirjoitti...

Ihan tajutonta. Mihinköhän nimiä ja syntymävuosia tarvitaan? Terveydenhuollon ammattihenkilöstöhän voisi siirtyä asiakaskontakteissaan ja työyhteisössään käyttämään vaan rekisterinumeroaan. Niihin voi henkilötunnuksen avulla sitten tehdä jotkut sukupuolittavat merkit, kuitenkin ne ovat tarpeen, etteivät asiakkaat hajoaisi tunnusten sukupuolettomuuteen ja siitä aiheutuvaan kategorisointikyvyttömyyteensä.

Oon myös aika varma että julkinen hallinto ei ymmärrä eroa kahden seuraavan käsitteen välillä: Internet-selaimen kautta toimiva kaikille avoin tietopalvelu ja Internet Explorer-selaimen kautta toimiva Microsoft Corporationin asiakkaille avoin tietopalvelu :P.

zache_ kirjoitti...

Tänään hoitaja Seven of Nine (o<) mittaa verenpaineesi...

Näen mielssäni sen suuren ikäluokan edustajan ilmeen jolle kerrotaan ensimmäisen kerran verenpaineen mittauksen yhteydessä, että ollaan luovuttu nimistä ja ruvettu kutsumaan henkilökuntaa numeroilla (ja ironisesti vihjaa seuraavan tehostamistoimenpiteen olevan se, että myös potilaita aletaan pitää numeroina.)

Sinänsä muuten jännää, että olivat sen verran kunnianhimottomia etteivät halunneet nettipalveluunsa pakollista *Kuva olis kiva* ominaisuuttta. Tuo meinaan voi olla sellainen seikka et sen takia jää nyt arvostettu kuukauden kyttääjä -palkinto saamatta. 8)=